Udostępnij przepis na Facebooku


 


 

Świetne parówki, najlepiej smakują z keczupem na gorąco. Bardzo szybko znikają, po prostu rewelacja. Można się nimi "zapchać" ;0)

 

Składniki:

 

- 0,5 kg mąki
- 1 szklanka mleka
- 5 dag drożdży
- 5 łyżek oleju
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- 2 jajka
- ok. 1 kg parówek najlepiej hot-dogi, bo są cienkie i długie

Wykonanie:


1. Mleko podgrzewam, dodaje drożdże,cukier i część mąki tak ze 4 garście.
2. Następnie daję do miseczki ze stali nierdzewnej, nagrzewam piekarnik do 50 stopni i wkładam do wyrośnięcia, jest to szybciutki i sprawdzony sposób.

3. Jak drożdże rosną, zalewam parówki gorącą wodą i czekam aż się zaczną się gotować i czekam jeszcze chwilę, jak drożdże podwoiły swoją objętość wyjmuję je z piekarnika i nastawiam piekarnik aby się nagrzał do 180 stopni. Wyłączam parówki i ostawiam do wystudzenia.
4. Do miski wsypuje pozostałą mąkę dodaję olej, sól, jajko roztrzepane za pomocą widelca i wyrośnięte drożdże.
5. Ciasto należy dobrze wyrobić w razie konieczności dodać trochu mąki. Rozwałkować dość cienko, ale nie za cienko i pokroić w paseczki ok 4 cm. Posmarować białkiem z drugiego jajka najlepiej za pomocą pędzelka.
6. Owijam parówkę w spiralkę.
7. Tak przygotowane parówki układam dość luźno na blaszce wyłożoną papierem pergaminowym.
8. Pozostałe białko mieszam z żółtkiem i smaruję  parówki po zewnętrznej stronie.
9. Pieczemy w 180 st. C ok 20 - 25 min na złoty kolor

10. Podajemy na gorąco z keczupem, ale na zimno też smakują wyśmienicie.

11. Parówki świetnie nadają się na imprezę jako przekąska na ciepło lub gorąco. Wtedy polecam parówki hot-dogi przeciąć w pół, będą mniejsze i zgrabniejsze, takie połóweczki pieczemy ok. 18 minut.

12. Można też owinąć parówkę w plasterek sera żółtego a potem dopiero w spiralkę. Też bardzo fajnie smakuje.
 

Komentarze   
0 #2 Guest 2010-04-22 20:55
Cytuję Guest:
Parówki w cieście drożdżowym - fantastyczna przekąska jak i zarazem ciekawa propozycja drugiego dania obiadowego. REWELACJA GORĄCO POLECAM :lol:

:lol:
Cytować
0 #1 Guest 2010-04-21 12:38
Parówki w cieście drożdżowym - fantastyczna przekąska jak i zarazem ciekawa propozycja drugiego dania obiadowego. REWELACJA GORĄCO POLECAM :lol:
Cytować
Dodaj komentarz