Pyszne domowe kapuśniaczki z ciasta francuskiego.
Składniki:
CIASTO:
- 2 szklanki mąki pszennej;
- 1/2 szklanki zimnego piwa;
- 1 paczka zimnej margaryny bądź masła;
- garść mąki do podsypania.
Wykonanie:
1. Mąkę przesiać na stolnicę, drobno posiekać z zimną margaryną, dodać piwo i zagnieść.
2. Ciasto zawinąć w folię i schować na ok. 30 minut do lodówki.
FARSZ:
- kiszona kapusta
- cebula
- kminek
- ziele angielskie
- liść laurowy
- vegeta
Wykonanie:
1. Kapustę pokroić ugotować z wraz z przyprawami ( ziele angielskie, liść laurowy, vegeta) ok 20- 25 minut.
2. Odcedzić, dodać przyrumienioną cebulę oraz kminek i pieprz. Wszystko razem podsmażyć kilka minut.
3. Ciasto francuskie rozwałkować, wzdłuż brzegu nałożyć farsz, zwinąć w rulon i odciąć od reszty ciasta.
4. Zrobić tak do wykończenia farszu i ciasta.
5. Górę ruloników posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kminkiem.
6. Pokroić na kawałki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
7. Wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 180 - 200C i upiec na złoty kolor.
Można użyć margarynę bądź masło, ja wolę masło, a co do gram to zazwyczaj to jest 200 gram.
Ostatnio dowiedziałam się, że warto do farszu dodać gotowane jajka i zmielić je wraz z ugotowaną kapustą, i dodać do smaku nie dużo maggi w płynie. Wypróbowałam i przyznam, że bardzo fajne ;0)
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.