Ciekawy smak pierożków.
Składniki:
- 30 g masła
- 20 g smalcu
- 75 ml białego wina
- 75 ml wody
- 300 g mąki
- sól
- 2 siekane cebule
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 200 g tuńczyka z puszki
- 1 pomidor pokrojony w kostkę
- 1 łyżka bułki tartej
- 3 łyżki mleka, smalec lub olej do głębokiego smażenia
Wykonanie:
1. Podgrzej masło ze smalcem, wodą i winem, ale nie doprowadzaj do wrzenia.
2. Zdejmij rondel z ognia, dodaj mąkę i sól.
3. Zagnieć ciasto i włóż go do lodówki na 2 godziny.
4. Następnie rozwałkuj i wykrój z ciasta krążki.
5. Cebulę zeszklij na oliwie. Połącz ją z odsączonym tuńczykiem, pomidorem, bułką tartą oraz mlekiem i posól.
6. Na krążkach ciasta układaj farsz, formuj w pierożki.
7. Smaż na głębokim tłuszczu.
Czytaj więcej...