Udostępnij przepis na Facebooku

 

 

 

Ciekawy smak pierożków.

 

Składniki:


- 30 g masła 
- 20 g smalcu 
- 75 ml białego wina 
- 75 ml wody 
- 300 g mąki 
- sól 
- 2 siekane cebule 
- 2 łyżki oliwy z oliwek 
- 200 g tuńczyka z puszki 
- 1 pomidor pokrojony w kostkę 
- 1 łyżka bułki tartej 
- 3 łyżki mleka, smalec lub olej do głębokiego smażenia
 

Wykonanie:

 

1. Podgrzej masło ze smalcem, wodą i winem, ale nie doprowadzaj do wrzenia.

2. Zdejmij rondel z ognia, dodaj mąkę i sól.

3. Zagnieć ciasto i włóż go do lodówki na 2 godziny.

4. Następnie rozwałkuj i wykrój z ciasta krążki.

5. Cebulę zeszklij na oliwie. Połącz ją z odsączonym tuńczykiem, pomidorem, bułką tartą oraz mlekiem i posól.

6. Na krążkach ciasta układaj farsz, formuj w pierożki.

7. Smaż na głębokim tłuszczu.
  
 

Dodaj komentarz