Udostępnij przepis na Facebooku

 

Podstawowy krem cukierniczy.

 

Składniki:

 

- 50 dag masła
- 4-5 jaj
- niepełna szklanka cukru
- 4-5 łyżek spirytusu
- 2-3 łyżki kakao lub kawy naturalnej
- cukier wanilinowy

 

Wykonanie:

1. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy i ubijamy na parze.

2. Gdy masa podgrzeje się do temp. 40 stopni zdjąć z z pary i dalej ubijamy aż do ostudzenia i uzyskania puszystości i gęstości.

3. Ucieramy masło i dodajemypo łyżce masę jajeczną aż składniki  połączą się w jednolitą masę.

4. Dodajemy spirytus i dokładnie należy wymieszać.

 

Uwagi:

1. To jest uzyskany krem "Russel" podstawowy, do którego możemy dodawać dowolny składnik smakowy i wtedy otrzymamy żądany krem np. kakaowy, kawowy, cytrynowy, pomarańczowy, wanilinowy itp.

2. Ta ilość kremu wystarcza do sporządzenia tortu średniej wielkości.

3. W razie czego jakby krem się zważył należy podgrzać naczynie nad parą lub w kąpieli wodnej i szybko ucierać do uzyskania gładkości kremu lub roztopić trochę masła i gorące wlewać stopniowo do zważonego kremu, ucierając, aż będzie gładki.

4. Jajka musimy koniecznie sparzyć wrzącą wodą, bo krem jest podawany na zimno.

5. Margaryna lub masło powinny mieć, co najmniej 80 % tłuszczu w sobie.

6. Do gotowego kremu można dodawać alkohol, ale najlepiej smakuje z wódką lub spirytusem.

7. Do kremu można też dodawać jakiekolwiek dodatki np. orzechy, kakao, rodzynki, wiśnie, jagody, truskawki oraz inne owoce, mrożone lub świeże.

8. Można też dodać świeży sok z cytryny, i na pewno się nie zważy, dlatego ten krem jest najlepszy do tortów, oraz innych ciast.

 

Dodaj komentarz