Udostępnij przepis na Facebooku

 

Wykonałam ten tort dla mojej siostrzyczki na 18-ste urodziny. To był mój pierwszy raz jak wykorzystałam lukier plastyczny. Solenizantka i goście byli  zachwyceni. Od tego czasu złapałam "bakcyla" na lukier plastyczny. ;0) już 7 tortów za mną, a ile przede mną..... ;0)

 

BISZKOPT
 

Składniki:

 

- 5 jajek 
- 470g mąki
- 315g masła lub margaryny
- 315g cukru pudru
- proszek do pieczenia

czas pieczenia 1 godz. 45 min, temperatura 160 stopni
forma do pieczenia: duża tortownica 


WYKONANIE BISZKOPTU:

1. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni, a następnie natłuść formę i wyłóż papierem do pieczenia.
2. Przesiej kilkakrotnie mąkę do miski, dodaj szczyptę soli i proszku do pieczenia według opakowania.
3. Miękką margarynę lub masło ubijaj z cukrem pudrem w dużej misce, aż powstanie bladożółta puszysta masa.
4. Do masy dodawaj jajka, po jednym, przy każdym dosypując łyżkę mąki i dobrze ubijając. Dodaj odpowiedni aromat (aromaty poniżej)
5. Za pomocą dużej łyżki wmieszaj delikatnie w masę pozostałą mąkę.
6. Przełóż masę do formy, a następnie odwrotną stroną łyżki zrób spore zagłębienie na środku, aby nie wyrosła w tym miejscu góra.
7. Piecz na środkowym poziomie piekarnika tak długo, aż patyczek do ciasta będzie wychodził czysty.
8. Pozostaw ciasto do ostygnięcia na 5 minut, a następnie wyjmij na kratkę do studzenia i zostaw do całkowitego wystygnięcia. Zimne ciasto przechowuj w szczelnym pojemniku do momentu wykorzystania.
 


SMAKI BISZKOPTU


Wanilinowy - dodaj łyżeczkę ekstraktu wanilinowego na każde 6 jajek

Cytrynowy - dodaj startą skórkę i/lub sok z 1 cytryny na każde 6 jajek

Czekoladowy - dodaj 2-3 łyżki stołowe naturalnego kakao rozrobionego w łyżce stołowej mleka na każde 6 jajek.

Migdałowy - dodaj łyżkę stołową esencji migdałowej i 2-3 łyżki zmielonych migdałów na każde 6 jajek.
 


KREM Z BITEJ ŚMIETANY 

składniki:
- 0,5 l śmietanki 30%
- opakowanie serka mascarpone
- cukier puder ok. 100g
- ewentualnie namoczona i rozpuszczona żelatyna, bądź śmietan fix aby "wzmocnić" krem

Wykonanie: 

1.śmietankę ubić na sztywno, w drugim pojemniku ubić serek z cukrem (może być więcej lub mniej cukru w zależności jak kto lubi).

2. Następnie do serka z cukrem po trochu dodawać ubitą śmietankę.

3. Można też, ale nie koniecznie, dodać rozpuszczoną żelatynę (według opakowania), krem będzie sztywniejszy, albo użyć śmietan fix.

4. Można też do przełożenia tortu użyć jakiś inny krem, ale ten jest lekki i nie maślany i w całości z ciastem bardzo fajnie smakuje.


KREM MAŚLANY 

składniki:
- 1/4 kostki masła
- cukier puder

Wykonanie:

1. Utrzeć masło na puch, dodać do smaku cukru pudru ok. 1/4 szklanki, według uznania.
 


LUKIER PLASTYCZNY

dokładny opis znajduje się >> tutaj <<
 


Wykonanie:

1. Przygotowane ciasto przekrawamy na cztery równe blaty.

2. Trzy blaty, jak ktoś chce można nasączyć wodą z cytryną, przekładamy kremem śmietanowym. Jak ktoś chce można na krem poukładać np. wiśnie z alkoholu. Pysznie to smakuje razem.

3. Smarujemy całe ciasto kremem maślanym i wkładamy do lodówki aby krem stężał.

4. Jeden blacik który nam został małym talerzykiem wykrawamy dwa kółka.

5. Nasączamy wodą z cytryną, przekładamy kremem śmietanowym. Smarujemy kremem maślanym i wkładamy do lodówki do stężenia.

6. Dużą część białego lukru plastycznego zabarwiamy na jasno niebiesko i grubo rozwałkujemy, pokrywamy całość dużego tortu wygładzając powierzchnię, odcinając nadmiar lukru.

7. Podwijamy lukier pod spód tortu aby był ładnie zaokrąglony na dole. Możemy spód tortu posmarować kremem maślanym aby lukier ładnie się przykleił.

8. Barwimy niewielką ilość lukru plastycznego na czerwono. Rozwałkowujemy niezbyt grubo i wycinamy pasek grubości ok. 2 cm i przyklejamy u dołu tortu za pomocą wody albo masy maślanej.

9. Tort odkładamy do lodówki.

10. Z małym torcikiem postępujemy tak samo jak z dużym. Pokrywamy całość niebieskim lukrem plastycznym oraz przyklejamy paseczek czerwonego lukru plastycznego u dołu tortu.

11. Mały torcik przytwierdzamy do dużego za pomocą masy maślanej.

12. Teraz to tylko pozostał ozdobienie tortu. Można kupić gotowe róże i listki, ale nie będzie takie efektu jak się samemu zrobi. Ja zrobiłam sam róże i listki i byłam bardzo zadowolona.

13. Małe róże robimy z czterech płatków. Dobrze by było aby płatki były grubo rozwałkowane wtedy nie będą się rwać. Pierwszy płatek zwijamy w delikatny rulonik z szerszym u góry. Następne płatki doklejamy dookoła za pomocą wody. Dół przycinamy nożem, aby było równe. Ostawiamy do zastygnięcia.

14. Dużą różę zrobiłam z ośmiu płatków. Im więcej płatków tym większa róża. 

15. Listki też należy grubo rozwałkować. Ja wycinałam nożem kształt i nożem nacinałam w środku. Są już gotowe wykrawaczki do listków. Ja takiej nie posiadam, więc zrobiłam sama listki.

16. Dobrze jest zrobić ozdoby wcześniej aby dobrze zastygły.

Komentarze   
0 #2 Guest 2010-11-10 15:42
Cytuję Aneta:
Ładny jest ten tort ;]

Ale nie wiem na który sie zdecydować tyle jest przepisów a ja mam upiec dla cioci tort na 18-urodziny ;]
Pozatym mam prawie 13 lat i uwielbiam piec ciasta pomocy

Witam. Przepraszam, że dopiero teraz odpisuje, ale nie miałam przez tydzień internetu.
A co do tortu to polecam tort prezent http://przepisy-lusi.tk/ciasta-ciasteczka/183-tort-prezent jest bardzo prosty wykonaniu i fajnie wygląda. Życzę udanego wypieku ;0)pozdrawiam ;0)
Cytować
0 #1 Guest 2010-11-06 10:20
Ładny jest ten tort ;]

Ale nie wiem na który sie zdecydować tyle jest przepisów a ja mam upiec dla cioci tort na 18-urodziny ;]
Pozatym mam prawie 13 lat i uwielbiam piec ciasta pomocy
Cytować
Dodaj komentarz