Udostępnij przepis na Facebooku

A oto obiecany przykład wykorzystania lukru plastycznego. Jest przy nim trochu "zabawy", ale warto poświęcić czas i cierpliwość. Nagrodą jest zachwyt gości jak i solenizanta. Tego dinozaura zrobiłam na pierwsze urodzinki naszego synka. Nie mógł oderwać od niego wzroku ;0). Mój dinozaur był akurat bez podstawki, ale z doświadczenia z innymi tortami wiem, że bardzo ładnie wygląda tort na zrobionej przez siebie podstawce. Co pokaże w kolejnych artykułach.

 

BISZKOPT 

składniki:
- 5 jajek
- 470g mąki
- 315g masła lub margaryny
- 315g cukru pudru
- proszek do pieczenia

czas pieczenia 1 godz. 45 min, temperatura 160 stopni

forma do pieczenia: 2-litrowa żaroodporna miska 

1. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni, a następnie natłuść formę i wyłóż papierem do pieczenia.
2. Przesiej kilkakrotnie mąkę do miski, dodaj szczyptę soli i proszku do pieczenia według opakowania.
3. Miękką margarynę lub masło ubijaj z cukrem pudrem w dużej misce, aż powstanie bladożółta puszysta masa.
4. Do masy dodawaj jajka, po jednym, przy każdym dosypując łyżkę mąki i dobrze ubijając. Dodaj odpowiedni aromat (aromaty poniżej) 
5. Za pomocą dużej łyżki wmieszaj delikatnie w masę pozostałą mąkę.
6. Przełóż masę do formy, a następnie odwrotną stroną łyżki zrób spore zagłębienie na środku, aby nie wyrosła w tym miejscu góra.
7. Piecz na środkowym poziomie piekarnika tak długo, aż patyczek do ciasta będzie wychodził czysty.
8. Pozostaw ciasto do ostygnięcia na 5 minut, a następnie wyjmij na kratkę do studzenia i zostaw do całkowitego wystygnięcia. Zimne ciasto przechowuj w szczelnym pojemniku do momentu wykorzystania.
----------------------------

SMAKI BISZKOPTU 

Waniliowy - dodaj łyżeczkę ekstraktu wanilinowego na każde 6 jajek 
Cytrynowy - dodaj startą skórkę i/lub sok z 1 cytryny na każde 6 jajek 
Czekoladowy - dodaj 2-3 łyżki stołowe naturalnego kakao rozrobionego w łyżce stołowej mleka na każde 6 jajek. 
Migdałowy - dodaj łyżkę stołową esencji migdałowej i 2-3 łyżki zmielonych migdałów na każde 6 jajek.

Ja zrobiłam czekoladowego dinozaura, moim zdaniem najlepiej smakuje.

----------------------------

KREM Z BITEJ ŚMIETANY 

składniki:
- 0,5 l śmietanki 30%
- opakowanie serka mascarpone
- cukier puder ok. 100g

- ewentualnie namoczona i rozpuszczona żelatyna, bądź śmietan fix aby "wzmocnić" krem

Wykonanie: 

śmietankę ubić na sztywno, w drugim pojemniku ubić serek z cukrem (może być więcej lub mniej cukru w zależności jak kto lubi), następnie do serka z cukrem po trochu dodawać ubitą śmietankę. Można też, ale nie koniecznie, dodać rozpuszczoną żelatynę (według opakowania), krem będzie sztywniejszy. Może też być do przełożenia tortu jakiś inny krem, ale ten jest lekki i nie maślany i w całości z ciastem bardzo fajnie smakuje. 
--------------------------
 

KREM MAŚLANY 

składniki:
- pół kostki masła
- cukier puder

wykonanie:
 

utrzeć masło na puch, dodać do smaku cukru pudru ok. pół szklanki, według uznania.
--------------------------

 

LUKIER PLASTYCZNY

dokładny opis znajduje się >> tutaj <<

 

 

--------------------------


WYKONANIE TORTU:

MATERIAŁY:
- ciasto w kształcie 2-litrowej miski 

- okrągła podkładka do tortów o średnicy 30 cm 
- 1,4 kg lukru plastycznego
- barwniki spożywcze, żółty, niebieski i czarny (ewentualnie kakao)
- krem maślany
- krem do przełożenia tortu

PRZYBORY
- duży nieprzywierający wałek
- ostry nóż
- packa cukiernicza (ja nie miałam packi wygładzałam rękoma delikatnie)

- plastikowy wspornik bądź patyczek do szaszłyków 
- cienki pędzelek
- mąka ziemniaczana do podsypywania lukru
- stolnica najlepiej nieprzywierająca

1. Zabarw niedużą część lukru plastycznego na żółto i rozwałkuj go, podsypując blat mąką ziemniaczaną. Pokryj lukrem podkładkę do tortów. Ja zrobiłam z okrągła podstawkę z grubej tektury np. z pudełka po pizzy. Zetnij przypieczoną skorupkę ciasta, wyrównaj wierzch ostrym nożem i przekręć ciasto do góry nogami. Przekrój ciasto na trzy blaty, przełóż kremem, następnie pokryj powierzchnię ciast kremem maślanym, aby lukier plastyczny mógł przywrzeć. Tort należy dać do lodówki aby stężał. 
2. Zabarw 1 kg lukru plastycznego na niebiesko. Rozwałkuj 3/4 niebieskiego lukru i całkowicie pokryj ciasto. Z doświadczenia wiem, że lepiej rozwałkować grubiej bo nie będzie się wtedy łamać i dziurawić. Wyrównaj wszelkie fałdy i wygładź lukier kolistymi ruchami od środka do zewnątrz. Zetnij nadmiar lukru i umieść ciasto na podkładce. Ponownie wygładź powierzchnię.
3. Z 90g niebieskiego lukru uformuj wałeczek na szyję dinozaura i przebij go po środku plastikowym wspornikiem (musi wystawać z obu stron), ja użyłam patyczka do szaszłyków. Ugnieć palcami dookoła górną część szyi, aby wydłużyć i zwęzić wałeczek, następnie podstawkę szyi uformuj tak, aby była lekko skośna i aby pasowała do półkulistego ciała dinozaura. 
4. Z 60g niebieskiego lukru utocz kulkę na głowę dinozaura i wydłuż ja z jednej strony, aby uformować pyszczek. Trzonkiem pędzelka wyżłób rowkowate zagłębienie przechodzące przez środek głowy, a palcami wygładź lukier wokół oczu. Nożem zaznacz uśmiech, a trzonkiem pędzelka zrób dołeczki w kącikach ust i nozdrza. 
5. Wbijając plastikowy wspornik bądź wykałaczkę zboku ciasta ostrożnie umocuj szyję dinozaura, przytwierdź ją za pomocą kleju cukrowego , bądź odrobiną wody. Na wierzchu przyczep głowę dinozaura. Z białego lukru uformuj oczy. Zabarw odrobinę lukru plastycznego na czarno i dolep źrenice. (Ja nie miałam czarnego barwnika i użyłam zwykłego kakao do zabarwienia). Z okrawków żółtego lukru uformuj kilka spłaszczonych kuleczek różnych rozmiarów, aby ozdobić grzbiet dinozaura. 
6. Podziel pozostałą część niebieskiego lukru na pół, uformuj zwężający się wałek na ogon i przyklej z tyłu dinozaura. Resztę niebieskiego lukru podziel na cztery części i nadaj im łezkowaty kształt, aby utworzyć stopy dinozaura. Trzonkiem pędzelka w każdej stopie wyżłób po trzy rowki między palcami.


 

Akurat mój dinozaur był bez podstawki, ale z doświadczenia z innymi tortami wiem, że bardzo ładnie wygląda tort na zrobionej przez siebie podstawce. Co pokaże w kolejnych artykułach.
 

Dodaj komentarz