Udostępnij przepis na Facebooku

 

 

 

Fantastyczny mazurek, inny bo bez pieczenia. Zachwyt gości murowany. Wiem z własnego doświadczenia ;0) 

 

Składniki:

 

-15 dag masła
-15 dag margaryny
-25 dag cukru pudru
-3 jaja
-4 paczki herbatników
-10 dag orzechów
-10 dag rodzynek
-2-3 łyżki kakao
-pół tabliczki czekolady
-2 wafle
 

 

Wykonanie:

 

1. Herbatniki zmielić lub zetrzeć na tarce. Posiekać czekoladę i orzechy.

2. Jaja ubić z cukrem w kąpieli wodnej, czyli mniejszy garnek (z jajami) zanurzamy w większym, z gotującą się wodą. Odkładamy mikser dopiero gdy masa stanie się doskonale puszysta. Ostudzić.

3. Masło i margarynę utrzeć. Do utartego tłuszczu dodawać po troszeczku ubite jaja.

4. Po dokładnym utarciu masy dodawać do niej kolejno (cały czas mieszając): herbatniki, rodzynki, czekoladę, orzechy i kakao.

5. Krem rozsmarować między waflami. Całość polać dowolną polewą czekoladową i udekorować tak, jak akurat mamy ochotę ;)

6. Mazurek należy trzymać przed podaniem w lodówce. Ja zrobiłam kilka dni wcześniej i dałam do zamrażalnika. A we Święta to był już w lodówce.

Dodaj komentarz