Przepyszna babka, pierwszy raz robiona i oczywiście bardzo udana.
Składniki:
- 1 kostka margaryny lub masła 250 g
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 szklanka cukru
- kilka kropel aromatu np. waniliowego, migdałowego, cytrynowego albo pomarańczowego
- 4 całe jajka
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- pół opakowania proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao wymieszane z odrobiną wody
- cukier puder do dekoracji
Wykonanie:
1. Do miski wkładamy miękką margarynę, dodajemy cukier, cukier wanilinowy, kilka kropel aromatu i całość miksujemy.
2. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą, a następnie przesiewamy przez sito (babka wtedy jest bardziej puszysta).
3. Ciągle miksując dodajemy po łyżce mąki i po całym jednym jajku. Masę dzielimy na pół, do jednej połówki dodajemy kakao. Następnie dodajemy resztę mąki do obydwu połówek i mieszamy już delikatnie łyżką.
4. Wlewamy na przemian jasne i ciemne ciasto do foremki na babkę do 3/4 wysokości, uprzednio wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą.
5. Pieczemy w temperaturze około 180-190 stopni przez 45 minut. Po wystygnięciu babki, oprószamy ją cukrem pudrem.
(Ja miałam nie dużą foremkę z kominkiem, więc zostało mi jeszcze ciasta i wlałam do małej prostokątnej keksówki a po ostudzeniu posmarowałam lekko babkę marmolada i oblałam czekoladą, pyszna była)
Czytaj więcej...