Udostępnij przepis na Facebooku

 

 

 

 

Fantastyczna domowa karpatka, która zawsze wychodzi. PRZEPYSZNA.

 

Składniki:

 

ciasto:
- 1 szklanki wody
- 0,5 kostki masła
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4-5 jajek
 

 

krem:

- litr mleka (4 szklanki)

- 2 szklanki cukru

- cukier wanilinowy duża porcja

- 250g masła

- 350g masła roślinnego

- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

- 1/2 szklanki mąki pszennej

 

Wykonanie:

 

1. Gotujemy wodę z margaryną. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy chwilę na ogniu i studzimy. Ucieramy mikserem, wbijając po jednym jajku. Ciasto dzielimy na dwie części. Wykładamy na wysmarowaną oliwą blaszkę i w wkładamy do gorącego piekarnika nagrzanego do 250 stopni i pieczemy na złoty kolor ok 10 minut dwa placki.

2. Gotujemy 2 szklanki mleka. Wsypujemy cukier i cukier wanilinowy. W pozostałych 2 szklankach mleka mieszamy obie mąki i wlewamy do wrzącego mleka. Mieszamy, aż się zagotuje. Odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy oba rodzaje masła i porcjami, nie przerywając ucierania, dodajemy przygotowany budyń. 

3. Przekładamy placki masą budyniową. Wstawiamy na noc do lodówki. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Dodaj komentarz