Bardzo fajna kremowa zupa z zielonego groszku.
Składniki:
- puszka groszku konserwowego bądź 1/2 kg młodego, zielonego groszku
- 8 plasterków polędwicy (ja robiłam z polędwicą i bez i tak i tak super smakuje)
- 2 1/2 szklanki rosołu
- 1 szklanka śmietany
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju
- sól. pieprz
- natka pietruszki
Wykonanie:
1. Cebulę obrać, drobno pokroić w kostkę. Podsmażyć razem z zielonym groszkiem na gorącym oleju.
2. Zalać rosołem i gotować pod przykryciem ok. 10 minut.
3. Zupę przetrzeć przez sito bądź zmiksować mikserem.
4. Ponownie podgrzać, doprawić solą i pieprzem.
5. Śmietanę ubić na sztywno i wymieszać z zupą.
6. Do każdego talerza włożyć paseczek polędwicy i posypać natką pietruszki. Jak kto lubi można dodać też ziemniaki do smaku.
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.