Udostępnij przepis na Facebooku

 

 

Bardzo fajna kremowa zupa z zielonego groszku.

 

Składniki:

 

- puszka groszku konserwowego bądź 1/2 kg młodego, zielonego groszku

- 8 plasterków polędwicy (ja robiłam z polędwicą i bez i tak i tak super smakuje)

- 2 1/2 szklanki rosołu

- 1 szklanka śmietany

- 2 cebule

- 2 łyżki oleju

- sól. pieprz

- natka pietruszki

 

Wykonanie:

 

1. Cebulę obrać, drobno pokroić w kostkę. Podsmażyć razem z zielonym groszkiem na gorącym oleju.

2. Zalać rosołem i gotować pod przykryciem ok. 10 minut.

3. Zupę przetrzeć przez sito bądź zmiksować mikserem.

4. Ponownie podgrzać, doprawić solą i pieprzem.

5. Śmietanę ubić na sztywno i wymieszać z zupą.

6. Do każdego talerza włożyć paseczek polędwicy i posypać natką pietruszki. Jak kto lubi można dodać też ziemniaki do smaku.

Komentarze   
0 #1 Guest 2011-04-03 11:13
ja uwielbiam zupe-krem brokułowo-grosz ową :) do gotowego bulionu dodać różyczki brokułów i puszkę groszku zielonego i zmiksowac już w garnku :D ja dodaję grzanki lub groszki ptysiowe na koniec :) pyyszotka
Cytować
Dodaj komentarz