Udostępnij przepis na Facebooku

 

 

 

 

 

Fantastyczna zupa czosnkowa baaaaardzo rozgrzewająca.

 

Składniki:

 

- 5 ząbków czosnku

- 3 łyżki oliwy

- 25 dkg pomidorów (ok. 4-5 sztuk zależy od wielkości)

- 3-4 cebule

- sól, pieprz

- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

- gotowe grzanki, bądź pare kromek chleba pokrojone w kosteczkę i zrumienione na patelce bądź w piekarniku

- koncentrat pomidorowy

 

Wykonanie:

 

1. Obrany z łupinek czosnek posiekać i zrumienić na rozgrzanej oliwie na jasnozłoty kolor.

2. Cebulę obrać, pokrajać w piórka, dodać do zrumienionego czosnku, wymieszać i poddusić.

3. Dodać pomidory umyte, sparzone i obrane ze skórki i pokrajane w plasterki i dusić do miękkości.

4. Zalać wrzącą wodą (4 szklanki), osolić i gotować przez ok. 5 minut. Odstawić, przyprawić do smaku solą i pieprzem.

5. Zupa powinna być bardzo pikantna.

6. Można dodać trochu koncentratu pomidorowego według uznania, wzbogaci smak.

7. Gorącą zupę podajemy na talerzach posypaną natką pietruszki i garścią grzanek.

Dodaj komentarz