Udostępnij przepis na Facebooku

 

 

A oto kolejny tort wykończony lukrem plastycznym. Tego torta zrobiłam dla znajomej na urodzinki córeczek. Ponoć dziewczynki chciały go zjeść jeszcze przed imprezą  Jest sporo "zabawy" z tym tortem, ale warto się "pomęczyć", super wygląda, a zachwyt solenizanta wynagradza całą pracę.

 

 

BISZKOPT

 

Składniki:

- 6 jajek

- 560g mąki

- 375g masła bądź margaryny

- 375g cukru pudru

- proszek do pieczenia


 

czas pieczenia 1 godz. 30 min, temperatura 160 stopni

forma do pieczenia: 2 jednolitrowe żaroodporne miski


 

1. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni, a następnie natłuść formę i wyłóż papierem do pieczenia.
2. Przesiej kilkakrotnie mąkę do miski, dodaj szczyptę soli i proszku do pieczenia według opakowania.
3. Miękką margarynę lub masło ubijaj z cukrem pudrem w dużej misce, aż powstanie bladożółta puszysta masa.
4. Do masy dodawaj jajka, po jednym, przy każdym dosypując łyżkę mąki i dobrze ubijając. Dodaj odpowiedni aromat (aromaty poniżej)
5. Za pomocą dużej łyżki wmieszaj delikatnie w masę pozostałą mąkę.
6. Przełóż masę do formy, a następnie odwrotną stroną łyżki zrób spore zagłębienie na środku, aby nie wyrosła w tym miejscu góra.
7. Piecz na środkowym poziomie piekarnika tak długo, aż patyczek do ciasta będzie wychodził czysty.
8. Pozostaw ciasto do ostygnięcia na 5 minut, a następnie wyjmij na kratkę do studzenia i zostaw do całkowitego wystygnięcia. Zimne ciasto przechowuj w szczelnym pojemniku do momentu wykorzystania.
----------------------------

SMAKI BISZKOPTU 

Wanilinowy - dodaj łyżeczkę ekstraktu wanilinowego na każde 6 jajek 
Cytrynowy - dodaj startą skórkę i/lub sok z 1 cytryny na każde 6 jajek
Czekoladowy - dodaj 2-3 łyżki stołowe naturalnego kakao rozrobionego w łyżce stołowej mleka na każde 6 jajek.
Migdałowy - dodaj łyżkę stołową esencji migdałowej i 2-3 łyżki zmielonych migdałów na każde 6 jajek.
   

----------------------------

KREM Z BITEJ ŚMIETANY

składniki:
- 0,5 l śmietanki 30%
- opakowanie serka mascarpone
- cukier puder ok. 100g
- ewentualnie namoczona i rozpuszczona żelatyna, bądź śmietan fix aby "wzmocnić" krem

Wykonanie: 

śmietankę ubić na sztywno, w drugim pojemniku ubić serek z cukrem (może być więcej lub mniej cukru w zależności jak kto lubi), następnie do serka z cukrem po trochu dodawać ubitą śmietankę. Można też, ale nie koniecznie, dodać rozpuszczoną żelatynę (według opakowania), krem będzie sztywniejszy. Może też być do przełożenia tortu jakiś inny krem, ale ten jest lekki i nie maślany i w całości z ciastem bardzo fajnie smakuje.
--------------------------
KREM MAŚLANY 


składniki:


- pół kostki masła
- cukier puder

wykonanie:

utrzeć masło na puch, dodać do smaku cukru pudru ok. pół szklanki, według uznania.
 

--------------------------

LUKIER PLASTYCZNY
 

dokładny opis znajduje się >> tutaj <<

--------------------------
WYKONANIE TORTU:


Materiały:

- 2 ciasta oba w kształcie 1-litrowej miski

- podkładka do tortów w kształcie kwiatka o średnicy 25 cm, (ja zrobiłam sama z grubej tektury a dokładnie z opakowania po pizzy ;0))

- 1,23 kg lukru plastycznego

- barwniki: różowy, niebieski, zielony, niebieski

- cukier puder w pojemniku z sitkiem

- krem maślany

- klej cukrowy (jak nie mamy to może być woda)

- malutkie cukiereczki (cukrowe konfetti) w kształcie gwiazdek bądź posypka z wiórków czekoladowych

- maczki cukrowe lub kolorowa posypka

- brokat jadalny lub błyszczący barwnik spożywczy w proszku (ja akurat tego nie miałam)


Przybory:

- duży nieprzywierający wałek
- ostry nóż


1. Zabarw 315g lukru plastycznego na zielono. Rozwałkuj i pokryj nim podkładkę do tortów, obkrój nadmiar lukru wokół krawędzi, odłóż do przeschnięcia. Zetnij przypieczoną skorupkę ciast i wyrównaj wierzch jednego z nich. Przekręć wyrównane ciasto do góry nogami, aby powstała nóżka muchomorka.

2. Wydłub środek drugiego ciasta, aby mógł powstać dach. Zachowaj zaokrągloną krawędź, wyrównują tam, gdzie ciasto urosło, i wykrój jeszcze około 2,3 cm w głąb. Obkrój dach tak, aby jego powierzchnia była trochę nierówna. Przekręć ciasto i przytnij jego krawędzie tak, aby powstał spadzisty dach. 

3. Przekrój ciasta na trzy lub dwie równe części i przełóż kremem śmietanowym. Można dać do lodówki aby stężało trochu, dokładnie pokryj powierzchnię obu ciast kremem maślanym, tak aby nie przebijał krem śmietanowy. Wstaw ciasta do lodówki aby krem maślany stężał.

4. Pokryj nogę muchomorka 345g białego lukru plastycznego, odetnij nadmiar. Umieść ciasto na podkładce. Zabarw 470g lukru na różowo. Z 60g różowego lukru zrób kulkę i umieść ją na szczycie kapelusza, formując równy czubek, następnie rozwałkuj 375g i pokryj cały dach, podwijając lukier pod spód. Za pomocą kleju cukrowego przyklej dach do podstawy (ja nie miałam kleju i przykleiłam za pomocą kremu maślanego)

5. Rozwałkuj resztę różowego lukru i wytnij za pomocą miniaturkowych wykrawaczek drzwi i okna (ja użyłam noża, gdyż nie posiadam wykrawaczek). Efekt drewna na drzwiach osiągniesz, nacinając lukier nożem. Z białego lukru wytnij wąskie bloczki,aby stworzyć ramy. Aby zrobić płatkowe okiennice, uformuj kulki z białego lukru i spłaszcz je, a następnie przyciskaj wokół krawędzi, aby stały się cienkie i pomarszczone. Przyklej je klejem cukrowym bądź kremem maślanym. Cieniutko rozwałkuj biały lukier i powycinaj kółeczka na dach domku.

6. Posmaruj podkładkę do tortów klejem cukrowym bądź kremem maślanym, a następnie  posyp ją gwiazdeczkami albo wiórkami czekoladowymi tak, aby powstała dróżka. Jedną gwiazdkę przyklej też jako klamkę do drzwi, albo zrobić można klamkę z kulki lukru niebieskiego. Dookoła domku przyklej kolorową posypkę. Jak się posiada brokat jadalny lub błyszczącym barwnik spożywczy w proszku można oprószyć całego muchomorka. Ja nie miałam i też super wyglądał muchomorek. 
7. Można brzeg podkładki ozdobić rulonikiem z niebieskiego lukru, jak kto lubi. Zależy od wyobraźni autora ;0)

Komentarze   
0 #1 Guest 2010-04-17 18:35
:lol: A w domku tym mieszkają ciasteczkowe krasnoludki :P
Cytować
Dodaj komentarz