Pracowite pszczółki bzyczące wokół ula. Tort wykonałam dla kuzynki chłopaka. Zauroczyły ich te małe urocze pszczółki.
BISZKOPT
Składniki:
- 6 jajek
- 560g mąki
- 375g masła bądź margaryny
- 375g cukru pudru
- proszek do pieczenia
czas pieczenia: mniejsze ciasto 50 minut, większe ciasto 1 godzinę, temperatura 160 stopni
forma do pieczenia: tortownice o średnicy 15 i 20 cm (jedną trzecią ciasta włóż do małej formy, resztę do dużej)
WYKONANIE BISZKOPTU:
1. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni, a następnie natłuść formę i wyłóż papierem do pieczenia.
2. Przesiej kilkakrotnie mąkę do miski, dodaj szczyptę soli i proszku do pieczenia według opakowania.
3. Miękką margarynę lub masło ubijaj z cukrem pudrem w dużej misce, aż powstanie bladożółta puszysta masa.
4. Do masy dodawaj jajka, po jednym, przy każdym dosypując łyżkę mąki i dobrze ubijając. Dodaj odpowiedni aromat (aromaty poniżej)
5. Za pomocą dużej łyżki wmieszaj delikatnie w masę pozostałą mąkę.
6. Przełóż masę do formy, a następnie odwrotną stroną łyżki zrób spore zagłębienie na środku, aby nie wyrosła w tym miejscu góra.
7. Piecz na środkowym poziomie piekarnika tak długo, aż patyczek do ciasta będzie wychodził czysty.
8. Pozostaw ciasto do ostygnięcia na 5 minut, a następnie wyjmij na kratkę do studzenia i zostaw do całkowitego wystygnięcia. Zimne ciasto przechowuj w szczelnym pojemniku do momentu wykorzystania.
----------------------------
SMAKI BISZKOPTU
Wanilinowy - dodaj łyżeczkę ekstraktu waniliowego na każde 6 jajek
Cytrynowy - dodaj startą skórkę i/lub sok z 1 cytryny na każde 6 jajek
Czekoladowy - dodaj 2-3 łyżki stołowe naturalnego kakao rozrobionego w łyżce stołowej mleka na każde 6 jajek.
Migdałowy - dodaj łyżkę stołową esencji migdałowej i 2-3 łyżki zmielonych migdałów na każde 6 jajek.
----------------------------
KREM Z BITEJ ŚMIETANY
składniki:
- 0,5 l śmietanki 30%
- opakowanie serka mascarpone
- cukier puder ok. 100g
- ewentualnie namoczona i rozpuszczona żelatyna, bądź śmietan fix aby "wzmocnić" krem
Wykonanie:
śmietankę ubić na sztywno, w drugim pojemniku ubić serek z cukrem (może być więcej lub mniej cukru w zależności jak kto lubi), następnie do serka z cukrem po trochu dodawać ubitą śmietankę. Można też, ale nie koniecznie, dodać rozpuszczoną żelatynę (według opakowania), krem będzie sztywniejszy. Może też być do przełożenia tortu jakiś inny krem, ale ten jest lekki i nie maślany i w całości z ciastem bardzo fajnie smakuje.
--------------------------
KREM MAŚLANY
składniki:
- pół kostki masła
- cukier puder
wykonanie:
utrzeć masło na puch, dodać do smaku cukru pudru ok. pół szklanki, według uznania.
--------------------------
LUKIER PLASTYCZNY
dokładny opis znajduje się >> tutaj <<
--------------------------
WYKONANIE TORTU:
MATERIAŁY:
- 2 okrągłe ciasta o średnicy 15 i 20 cm
- okrągła podkładka do tortów o średnicy 25 cm
- 1,35 kg lukru plastycznego
- barwniki spożywcze: zielony, żółty i czarny
- cukier puder w pojemniku ze sitkiem
- krem śmietanowy
- krem maślany
- klej cukrowy
PRZYBORY:
- duży nieprzywierający wałek
- ostry nóż
- duża wykrawaczka w kształcie stokrotki bądź gotowe kupne stokrotki (ja akurat miałam gotowe kupne stokrotki)
WSKAZÓWKA:
Kiedy rozwałkujesz lukier plastyczny, podnieś go, owijając nim wałek. To ułatwi przełożenie lukru na ciasto.
1. Zabarw niedużą część lukru plastycznego na zielono. Rozwałkuj i pokryj nim podkładkę do tortów, obkrój nadmiar lukru wokół krawędzi, odłóż do przeschnięcia. Zetnij przypieczoną skorupkę z obu ciast i wyrównaj wierzch.
2. Przekrój większe ciasto na dwa. Obkrój krawędzie każdego z nich, zaokrąglając je. Jedna warstwa powinna być mniejsza od drugiej. Z mniejszym ciastem postępuj tak samo, a następnie każdy krążek przekrój przełóż krem śmietanowym. A potem układaj jedną warstwę na drugiej, zaczynając od największej - tak powstanie kształt ula. Posklejaj każde warstwy kremem maślanym. Tuż przy podstawie wykrój zagłębienie, aby utworzyć drzwi ula. Rozprowadź warstwę kremu maślanego po powierzchni wszystkich ciast, aby lukier plastyczny mógł przywrzeć. Wstaw ciasto do lodówki aby krem maślany stężał.
3. Zabarw sporą część lukru plastycznego na żółto. Z nie dużej kulki żółtego lukru uformuj kopułkę, aby wymodelować okrągły wierzchołek ula. Rozwałkuj sporą część żółtego lukru, całkowicie pokryj nim ciasto, wygładź kształty, prostując fałdy i wygładzając w dół. Odetnij nadmiar lukru, a ciasto umieść na podkładce do tortów.
4. Odłóż trochę żółtego lukru na środki kwiatków, a następnie z pozostałego żółtego lukru uformuj owalne pszczółki. Używając kleju cukrowego naklej pszczółki na ul (ja przymocowałam pszczółki wykałaczkami do ula). Zaznacz uśmiechy nożykiem.
5. Część żółtych okrawków zabarw na czarno, cienko rozwałkuj i wytnij pasek, aby wykleić wejście do ula. Wytnij także malutkie paseczki zdobiące ciałka pszczółek. Ulep malutkie oczka i przyklej wszystko za pomocą kleju cukrowego (ja użyłam kremu maślanego).
6. Cienko rozwałkuj kawałek białego lukru plastycznego i wytnij płatki jako skrzydełka dla pszczółek. Przyklej na każdej pszczółce po dwa skrzydełka tuż za pierwszym czarnym paskiem.
7. Dużą wykrawaczką w kształcie stokrotki wytnij pięć kwiatków. Naciśnij środek każdego, aby powstało wgłębienie. Umieść stokrotki na podkładce do tortów wokół podstawy ula. Następnie poprzyklejaj małe spłaszczone kuleczki z żółtego lukru w środku stokrotek.
Czytaj więcej...