Fantastyczne lekkie ciastko, chociaż niestety trochu kaloryczne gdyż zawiera śmietankę 30%, ale smak ma niebiański. Już nie raz słyszałam o tym cieście, ale jakoś nigdy nie miałam okazji zrobić, w końcu się odważyłam i zrobiłam. Mnim, pychota ;0)
Składniki:
na biszkopt:
- 2/3 szklanki mąki
- 3 jajka
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- szczypta soli
- łyżka kakao
masy:
- 2 budynie śmietankowe
- duża butla soku Kubuś
- pół litra śmietanki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
- 1/2 szklanki wody
- gorzka czekolada
Wykonanie:
1. Biszkopt: białka ubić na sztywno ze szczydptą soli. Dodawać po trochu cukier i cukier wanilinowy i ubujamy aż piana będzie gęsta i lśniąca.
2. Żółtka roztrzepujemy widelcem i dodajemy do białka, oraz przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakaem, delikatnie mieszamy łyżką.
3. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 15 minut.
4. Masa: gotujemy budynie według przepisu na opakowniu tylko mleko zastępujemy sokiem Kubuś.
5. Gęsty i jeszcze ciepły budyń wylewamy na biszkoopt. Odstawiamy do wystudzenia.
6. Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklance gorącej wody i studzimy. Śmietankę ubijamy na sztywno dodajemy cukier puder a potem chłodną rozpuszczoną żelatynę.
7. Wszystko dokładnie mieszamy mikserem. Następnie wylewamy na ostudzony budyń.
8. Czekoladę zcieramy na tarce i posypujemy wierzch ciasta. Wstawiamy do lodówki do czasu podania.
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.