Niebiańsko lekki sernik brzoskwiniowy z delikatną kakaową pianką. Jest pyszny, lekki i co najważniejsze niskokaloryczny. Normalnie rozpływa się w ustach ;0) To jest jak narazie moje ulubione ciastko ;0)
Składniki na kwadratową formę:
na biszkopt:
- pół szklanki mąki kukurydzianej
- pół szklanki cukru pudru
- 4 duże jajka
- 1 cukier waniliowy
na masę serową:
- 4 serki "bieluchy" każdy po 150gram
- pół szklanki cukru pudru
- 1 szklanka mleka
- cukier waniliowy
- opakowanie żelatyny 20gram
- puszka brzoskwiń
na piankę czekoladową:
- półtorej szklanki chudego mleka
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżka żelatyny
- 3 łyżki wody do żelatyny
- 2 jajka
- łyżeczka miodu bądź cukru pudru
Wykonanie:
1. Jajka rozbijamy, oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel-mogel.
2. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy jajecznej. Dokładnie mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę i ponownie dokładnie mieszamy.
3. Ciasto wlewamy do formy wysmarowanej margaryną i posypaną mąką ( można tez wylać na papier do pieczenia ).
4. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 150 stopni przez 35 minut. Wyjmujemy gdy ciasto się zarumieni a boki będą odchodzić od formy.
5. Po wystudzeniu przekrój biszkopt na dwa równe placki.
6. Sernik: żelatynę moczymy w 5 łyżeczkach zimnego mleka, resztę mleka gotujemy. Napęczniałą żelatynę "rozluźniamy" w kąpieli wodnej i łączymy z wrzącym mlekiem, dokładnie mieszamy. Dodajemy cukier waniliowy, mieszamy i odstawiamy do ostudzenia.
7. Do miski wkładamy serki, wsypujemy cukier puder mieszamy chwilę mikserem, następnie dodajemy zimne lekko stężałe mleko z żelatyną dokładnie miksujemy mikserem.
8. Brzoskwinie kroimy w plasterki bądź dużą kostkę. Dodajemy do masy serowej i dokładnie mieszamy.
9. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia (będzie potem lepiej wyjąć ciasto z foremki) i wykładamy jednym biszkoptem wylewamy masę serową i przykrywamy drugim biszkoptem. Dociskamy delikatnie, ale nie za mocno biszkopt i wstawiamy do lodówki.
10. Pianka czekoladowa: kakao dokładnie rozpuszczamy w pół szklance mleka, resztę mleka gotujemy. Rozpuszczone kakao wlewamy na wrzące mleko i czekamy aż się zagotuje. Potem zestawiamy z ognia.
11. Żółtka ucieramy z miodem albo z cukrem pudrem na puszystą masę.
12. Następnie wlewamy do wrzącego kakao i podgrzewamy na ogniu aż zgęstnieje, potem zdejmujemy z ognia.
13. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie wody i dokładnie mieszamy z masą kakaową. Odstawiamy do ostudzenia.
14. Białka ubijamy na szytwną pianę i dokładnie mieszamy łyżką z masą kakaową.
15. Piankę kakaową wylewamy na sernik i wyrównujemy powierzchnię.
16. Sernik ostawiamy przynajmniej na 2 godziny do lodówki do stężenia.
Czytaj więcej...