Udostępnij przepis na Facebooku

Niebiańsko lekki sernik brzoskwiniowy z delikatną kakaową pianką. Jest pyszny, lekki i co najważniejsze niskokaloryczny. Normalnie rozpływa się w ustach ;0) To jest jak narazie moje ulubione ciastko ;0) 

 

Składniki na kwadratową formę:

na biszkopt:

- pół szklanki mąki kukurydzianej

- pół szklanki cukru pudru

- 4 duże jajka

- 1 cukier waniliowy

 

na masę serową:

- 4 serki "bieluchy" każdy po 150gram

- pół szklanki cukru pudru

- 1 szklanka mleka

- cukier waniliowy

- opakowanie żelatyny 20gram

- puszka brzoskwiń
 

na piankę czekoladową:

- półtorej szklanki chudego mleka

- 3 łyżki kakao

- 1 łyżka żelatyny

- 3 łyżki wody do żelatyny

- 2 jajka

- łyżeczka miodu bądź cukru pudru

 

Wykonanie:

1. Jajka rozbijamy, oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel-mogel.

2. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy jajecznej. Dokładnie mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę i ponownie dokładnie mieszamy.

3. Ciasto wlewamy do formy wysmarowanej margaryną i posypaną mąką ( można tez wylać na papier do pieczenia ).

4. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 150 stopni przez 35 minut. Wyjmujemy gdy ciasto się zarumieni a boki będą odchodzić od formy.

5. Po wystudzeniu przekrój biszkopt na dwa równe placki.

6. Sernik: żelatynę moczymy w 5 łyżeczkach zimnego mleka, resztę mleka gotujemy. Napęczniałą żelatynę "rozluźniamy" w kąpieli wodnej i łączymy z wrzącym mlekiem, dokładnie mieszamy. Dodajemy cukier waniliowy, mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. 

7. Do miski wkładamy serki, wsypujemy cukier puder mieszamy chwilę mikserem, następnie dodajemy zimne lekko stężałe mleko z żelatyną dokładnie miksujemy mikserem. 

8. Brzoskwinie kroimy w plasterki bądź dużą kostkę. Dodajemy do masy serowej i dokładnie mieszamy. 

9. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia (będzie potem lepiej wyjąć ciasto z foremki) i wykładamy jednym biszkoptem wylewamy masę serową i przykrywamy drugim biszkoptem. Dociskamy delikatnie, ale nie za mocno biszkopt i wstawiamy do lodówki.

10. Pianka czekoladowa: kakao dokładnie rozpuszczamy w pół szklance mleka, resztę mleka gotujemy. Rozpuszczone kakao wlewamy na wrzące mleko i czekamy aż się zagotuje. Potem zestawiamy z ognia.

11. Żółtka ucieramy z miodem albo z cukrem pudrem na puszystą masę.

12. Następnie wlewamy do wrzącego kakao i podgrzewamy na ogniu aż zgęstnieje, potem zdejmujemy z ognia. 

13. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie wody i dokładnie mieszamy z masą kakaową. Odstawiamy do ostudzenia.

14. Białka ubijamy na szytwną pianę i dokładnie mieszamy łyżką z masą kakaową. 

15. Piankę kakaową wylewamy na sernik i wyrównujemy powierzchnię. 

16. Sernik ostawiamy przynajmniej na 2 godziny do lodówki do stężenia.

 

Dodaj komentarz