Udostępnij przepis na Facebooku

 

Tort zrobiony dla mojego ukochanego męża na urodzinki. Ucieszył się bardzo z takiego prezenciku ;0) Tort był wykonany z pomysłu podpatrzonego w necie.


 

BISZKOPT

Składniki:
 

- 3 jajka

- 285g mąki 

- 190g masła lub margaryny

- 190g cukru pudru


 

czas pieczenia: 50 minut

forma do pieczenia: kwadratowa bądź nie duża prostokątna

WYKONANIE BISZKOPTU:

1. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni, a następnie natłuść formę i wyłóż papierem do pieczenia.
2. Przesiej kilkakrotnie mąkę do miski, dodaj szczyptę soli i proszku do pieczenia według opakowania.
3. Miękką margarynę lub masło ubijaj z cukrem pudrem w dużej misce, aż powstanie bladożółta puszysta masa.
4. Do masy dodawaj jajka, po jednym, przy każdym dosypując łyżkę mąki i dobrze ubijając. Dodaj odpowiedni aromat (aromaty poniżej)
5. Za pomocą dużej łyżki wmieszaj delikatnie w masę pozostałą mąkę.
6. Przełóż masę do formy, a następnie odwrotną stroną łyżki zrób spore zagłębienie na środku, aby nie wyrosła w tym miejscu góra.
7. Piecz na środkowym poziomie piekarnika tak długo, aż patyczek do ciasta będzie wychodził czysty.
8. Pozostaw ciasto do ostygnięcia na 5 minut, a następnie wyjmij na kratkę do studzenia i zostaw do całkowitego wystygnięcia. Zimne ciasto przechowuj w szczelnym pojemniku do momentu wykorzystania.
----------------------------

SMAKI BISZKOPTU  


Wanilinowy - dodaj łyżeczkę ekstraktu wanilinowego na każde 6 jajek 
Cytrynowy - dodaj startą skórkę i/lub sok z 1 cytryny na każde 6 jajek
Czekoladowy - dodaj 2-3 łyżki stołowe naturalnego kakao rozrobionego w łyżce stołowej mleka na każde 6 jajek.
Migdałowy - dodaj łyżkę stołową esencji migdałowej i 2-3 łyżki zmielonych migdałów na każde 6 jajek.
 

----------------------------

KREM Z BITEJ ŚMIETANY

składniki:
- 0,25 l śmietanki 30% 
- pół opakowania serka mascarpone 
- cukier puder ok. 50g
- ewentualnie namoczona i rozpuszczona żelatyna, bądź śmietan fix aby "wzmocnić" krem


Wykonanie:

śmietankę ubić na sztywno, w drugim pojemniku ubić serek z cukrem (może być więcej lub mniej cukru w zależności jak kto lubi), następnie do serka z cukrem po trochu dodawać ubitą śmietankę. Można też, ale nie koniecznie, dodać rozpuszczoną żelatynę (według opakowania), krem będzie sztywniejszy. Może też być do przełożenia tortu jakiś inny krem, ale ten jest lekki i nie maślany i w całości z ciastem bardzo fajnie smakuje.
--------------------------

KREM MAŚLANY

składniki:
- 1/4 kostki masła 
- cukier puder

wykonanie:

utrzeć masło na puch, dodać do smaku cukru pudru ok. 1/4 szklanki, według uznania.
--------------------------

LUKIER PLASTYCZNY

dokładny opis znajduje się >> tutaj <<


--------------------------

WYKONANIE TORTU:

 

1. Przygotowane ciasto przekrawamy na trzy równe blaty. Przekładamy kremem śmietanowym.

2. Smarujemy całe ciasto kremem maślanym i wkładamy do lodówki aby krem stężał.

3. Nie dużą część lukru plastycznego barwimy na żółty kolor. Resztę barwimy na niebiesko.

4. Ok 3/4 lukru plastycznego niebieskiego rozwałkujemy i przykrywamy całe ciasto podwijając pod spód. Resztę niebieskiego lukru plastycznego rozwałkujemy i wycinamy dwa szerokie długie paski i przyklejamy do tortu za pomocą wody i podwijamy pod spód. Z reszty robimy kokardę.

5. Z rozwałkowanego żółtego lukru plastycznego wycinamy gwiazdki nożem albo wykrawaczką i przyklejamy za pomocą wody.

Dodaj komentarz