Udostępnij przepis na Facebooku

 

Idealny tort dla chłopczyka, który lubi samochody. Właśnie dla mojego synka zrobiłam ten torcik, tak bez okazji na niedzielę 


 

 

BISZKOPT

Składniki:

- 5 jajek
- 470g mąki
- 315g masła bądź margaryny
- 315g cukru pudru
- proszek do pieczenia


czas pieczenia: 1 godzina

forma do pieczenia: kwadratowa o boku 25 cm

WYKONANIE BISZKOPTU:

1. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni, a następnie natłuść formę i wyłóż papierem do pieczenia.
2. Przesiej kilkakrotnie mąkę do miski, dodaj szczyptę soli i proszku do pieczenia według opakowania.
3. Miękką margarynę lub masło ubijaj z cukrem pudrem w dużej misce, aż powstanie bladożółta puszysta masa.
4. Do masy dodawaj jajka, po jednym, przy każdym dosypując łyżkę mąki i dobrze ubijając. Dodaj odpowiedni aromat (aromaty poniżej)
5. Za pomocą dużej łyżki wmieszaj delikatnie w masę pozostałą mąkę.
6. Przełóż masę do formy, a następnie odwrotną stroną łyżki zrób spore zagłębienie na środku, aby nie wyrosła w tym miejscu góra.
7. Piecz na środkowym poziomie piekarnika tak długo, aż patyczek do ciasta będzie wychodził czysty.
8. Pozostaw ciasto do ostygnięcia na 5 minut, a następnie wyjmij na kratkę do studzenia i zostaw do całkowitego wystygnięcia. Zimne ciasto przechowuj w szczelnym pojemniku do momentu wykorzystania.
 




SMAKI BISZKOPTU 


Wanilinowy - dodaj łyżeczkę ekstraktu waniliowego na każde 6 jajek 
Cytrynowy - dodaj startą skórkę i/lub sok z 1 cytryny na każde 6 jajek
Czekoladowy - dodaj 2-3 łyżki stołowe naturalnego kakao rozrobionego w łyżce stołowej mleka na każde 6 jajek.
Migdałowy - dodaj łyżkę stołową esencji migdałowej i 2-3 łyżki zmielonych migdałów na każde 6 jajek.




KREM Z BITEJ ŚMIETANY

składniki:
- 0,25 l śmietanki 30%
- pół opakowania serka mascarpone
- cukier puder ok. 50g

- ewentualnie namoczona i rozpuszczona żelatyna, bądź śmietan fix aby "wzmocnić" krem

Wykonanie:

śmietankę ubić na sztywno, w drugim pojemniku ubić serek z cukrem (może być więcej lub mniej cukru w zależności jak kto lubi), następnie do serka z cukrem po trochu dodawać ubitą śmietankę. Można też, ale nie koniecznie, dodać rozpuszczoną żelatynę (według opakowania), krem będzie sztywniejszy. Może też być do przełożenia tortu jakiś inny krem, ale ten jest lekki i nie maślany i w całości z ciastem bardzo fajnie smakuje.
 


 

KREM MAŚLANY

składniki:
- 1/4 kostki masła
- cukier puder

Wykonanie: 

utrzeć masło na puch, dodać do smaku cukru pudru ok. 1/4 szklanki, według uznania.
 




LUKIER PLASTYCZNY

dokładny opis znajduje się >> tutaj <<



WYKONANIE TORTU:

   

MATERIAŁY:

- kwadratowe cisto o boku 25 cm 

- okrągła podkładka do tortów o średnicy 35 cm

- 1,5 kg lukru plastycznego

- barwniki spożywcze: czerwony, niebieski, zielony i czarny (może być ciemne kakao zamiast czarnego)

- klej cukrowy


PRZYBORY:

- duży nieprzywierający wałek

- ostry nóż

- packa cukiernicza


 

1. Zetnij przypieczoną skorupkę z ciast i wyrównaj jego wierzch. Przekrój ciasto na pół, jedna połówka będzie główną częścią bolidu. Obkrój przód tak, aby powstał szpiczasty, opadający dziób. Z drugiej połówki wytnij 5-centymetrowy klin i przedłóż nim ciasto z tyłu, wytnij również 4-centymetrowy klin i podwyższ nim ciasto. Z pozostałej części cista wytnij dwa kawałki na boki samochodu.
2. Przekrój główną część bolidu na pół i przełóż kremem śmietanowym. Następnie przełóż kremem maślanym wszystkie kawałki ciast i pokryj cały bolid warstwą kremu. Odłóż ciasto do lodówki, aby krem stężał. Zabarw 875g lukru plastycznego na niebiesko. Aby uformować siedzenie kierowcy, utocz kulkę z 30g lukru i umieść tuż przed podwyższającym klinem. Z 15g lukru uformuj wałeczek w kształcie łuku i przytwierdź go na cieście.

3. Rozwałkuj resztę niebieskiego lukru i pokryj nim całe ciasto, wygładzając kształty i zagłębienia. Nadmiar lukru obkrój wokół krawędzi. Rozwałkuj 75g białego lukru i wytnij klin na wierzch tyłu samochodu, następnie dwa boczne kawałki przylep klejem cukrowym, bądź wodą. Przełóż tort na podkładkę wyłożoną folią aluminiową.

4. Zabarw 75g lukru na zielono i wytnij kliny na przód samochodu z każdej strony, następnie wytnij dwa boczne kawałki. Naklej na miejsce. Z 45g czerwonego lukru uformuj kulkę na kask kierowcy i naklej na wierzch ciasta.

5. Aby powstały opony, zabarw 375g lukru na czarno. Podziel 345g czarnego lukru na cztery równe kawałki. Z jednego kawałka uformuj kulkę i spłaszcz naciskając lekko packą cukierniczą. Wykonaj pozostałe trzy opony w ten sam sposób i przyklej do bolidu klejem cukrowym. Pozostałą część lukru rozwałkuj i wytnij kawałki do dekoracji na przód samochodu. Wykrawaczką z cyfrą lub ręcznie wytnij wytnij numer opowiadający liczbie lat jubilat. Z czarnego lukru wytnij pasek na szybkę kasku i przyklej za pomocą wody albo kleju cukrowego.


 

Dodaj komentarz