Udostępnij przepis na Facebooku

Fantastyczne rogaliki drożdżowe na zimno, tzn rosną w lodówce. Są super kruchutkie, rozpływają się w ustach. Najlepiej smakują z budyniem czekoladowym domowej roboty ;0)

 

Składniki:

 

- 1 kg mąki
- 2 kostki margaryny np. Palma 
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 10 dkg drożdży
- 10 łyżek mleka
- 4 jajka
- 4 cukry wanilinowe (16 g ) - 12 łyżeczek
- szczypta soli
 

- 2 duże budynie (3/4 l ) 
- 3,5 szklanki mleka + cukier jak na opakowaniu

albo budyń domowy, przepis znajduje się >> tutaj <<


Wykonanie:

 

1. Margarynę posiekać nożem dodać mąkę i pozostałe składniki.
2. Zagnieść ciasto i zawinąć w ściereczkę i schować na 2 godziny do lodówki.
3. Ugotować budyń - smak dowolny ( ulubiony )
4. Ciasto rozwałkować nie za grubo, zrobić duże koło np według talerza, pokroić na krzyż a potem dwa na skos, aby wyszło 8 trójkątów.

5. Nakładać przygotowanym budyniem .

6. Poczekać chwilę,aż podrosną.

7. Piec na blaszce posypanej mąką w temperaturze 180 stopni na złoty kolor ok. 15-20 minut.

8. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
 

Dodaj komentarz