Fantastyczne rogaliki drożdżowe na zimno, tzn rosną w lodówce. Są super kruchutkie, rozpływają się w ustach. Najlepiej smakują z budyniem czekoladowym domowej roboty ;0)
Składniki:
- 1 kg mąki
- 2 kostki margaryny np. Palma
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 10 dkg drożdży
- 10 łyżek mleka
- 4 jajka
- 4 cukry wanilinowe (16 g ) - 12 łyżeczek
- szczypta soli
- 2 duże budynie (3/4 l )
- 3,5 szklanki mleka + cukier jak na opakowaniu
albo budyń domowy, przepis znajduje się >> tutaj <<
Wykonanie:
1. Margarynę posiekać nożem dodać mąkę i pozostałe składniki.
2. Zagnieść ciasto i zawinąć w ściereczkę i schować na 2 godziny do lodówki.
3. Ugotować budyń - smak dowolny ( ulubiony )
4. Ciasto rozwałkować nie za grubo, zrobić duże koło np według talerza, pokroić na krzyż a potem dwa na skos, aby wyszło 8 trójkątów.
5. Nakładać przygotowanym budyniem .
6. Poczekać chwilę,aż podrosną.
7. Piec na blaszce posypanej mąką w temperaturze 180 stopni na złoty kolor ok. 15-20 minut.
8. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Czytaj więcej...