Udostępnij przepis na Facebooku

 

 

Tort był wykonany dla koleżanki z pomysłu podpatrzonego w necie. Ciasto miało smak migdałowy. Ciekawie smakował w połączeniu z kremem śmietanowym.
 

BISZKOPT

Składniki:

- 3 jajka
- 285g mąki 
- 190g masła lub margaryny
- 190g cukru pudru

czas pieczenia: 50 minut
forma do pieczenia: okrągła tortownica

WYKONANIE BISZKOPTU:

1. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni, a następnie natłuść formę i wyłóż papierem do pieczenia.
2. Przesiej kilkakrotnie mąkę do miski, dodaj szczyptę soli i proszku do pieczenia według opakowania.
3. Miękką margarynę lub masło ubijaj z cukrem pudrem w dużej misce, aż powstanie bladożółta puszysta masa.
4. Do masy dodawaj jajka, po jednym, przy każdym dosypując łyżkę mąki i dobrze ubijając. Dodaj odpowiedni aromat (aromaty poniżej)
5. Za pomocą dużej łyżki wmieszaj delikatnie w masę pozostałą mąkę.
6. Przełóż masę do formy, a następnie odwrotną stroną łyżki zrób spore zagłębienie na środku, aby nie wyrosła w tym miejscu góra.
7. Piecz na środkowym poziomie piekarnika tak długo, aż patyczek do ciasta będzie wychodził czysty.
8. Pozostaw ciasto do ostygnięcia na 5 minut, a następnie wyjmij na kratkę do studzenia i zostaw do całkowitego wystygnięcia. Zimne ciasto przechowuj w szczelnym pojemniku do momentu wykorzystania.
 


SMAKI BISZKOPTU 


Wanilinowy - dodaj łyżeczkę ekstraktu wanilinowego na każde 6 jajek 
Cytrynowy - dodaj startą skórkę i/lub sok z 1 cytryny na każde 6 jajek
Czekoladowy - dodaj 2-3 łyżki stołowe naturalnego kakao rozrobionego w łyżce stołowej mleka na każde 6 jajek.
Migdałowy - dodaj łyżkę stołową esencji migdałowej i 2-3 łyżki zmielonych migdałów na każde 6 jajek.

 


KREM Z BITEJ ŚMIETANY 

składniki:
- 0,25 l śmietanki 30%
- pół opakowania serka mascarpone
- cukier puder ok. 50g
- ewentualnie namoczona i rozpuszczona żelatyna, bądź śmietan fix aby "wzmocnić" krem
 

Wykonanie: 

1.śmietankę ubić na sztywno, w drugim pojemniku ubić serek z cukrem (może być więcej lub mniej cukru w zależności jak kto lubi).

2. Następnie do serka z cukrem po trochu dodawać ubitą śmietankę.

3. Można też, ale nie koniecznie, dodać rozpuszczoną żelatynę (według opakowania), krem będzie sztywniejszy, albo użyć śmietan fix.

4. Można też do przełożenia tortu użyć jakiś inny krem, ale ten jest lekki i nie maślany i w całości z ciastem bardzo fajnie smakuje. 
 


KREM MAŚLANY 

składniki:
- 1/4 kostki masła
- cukier puder

Wykonanie: 

1. Utrzeć masło na puch, dodać do smaku cukru pudru ok. 1/4 szklanki, według uznania.
 


LUKIER PLASTYCZNY

dokładny opis znajduje się >> tutaj <<
 


Wykonanie tortu:

 

1. Przygotowane ciasto przekrawamy na trzy równe blaty. Przekładamy kremem śmietanowym.

2. Smarujemy całe ciasto kremem maślanym i wkładamy do lodówki aby krem stężał.
3. Dużą część białego lukru plastycznego grubo rozwałkujemy i pokrywamy całość tortu wygładzając powierzchnię, odcinając nadmiar lukru. Podwijamy lukier pod spód tortu aby był ładnie zaokrąglony na dole. Możemy spód tortu posmarować kremem maślanym aby lukier ładnie się przykleił.

4. Część lukru barwimy na brązowo za pomocą kakao albo barwnika brązowego, ja wolę kakao jest smaczniejsze, i robimy nie za grube łatki. Przyklejamy do tortu według uznania za pomocą wody.

5. Biały lukier rozwałkujemy dość grubo i wycinamy głowę i przyklejamy do tortu. Następnie przyklejamy brązowe łatki.

6. Z białego lukru wycinamy oczka za pomocą kieliszka oraz z brązowego lukru robimy źrenice.

7. Z białego lukru wycinamy spore łezki aby zrobić uszka a z brązowego lukru robimy nie duże łatki i przyklejamy do uszek. 

8. Z białego lukru robimy wałeczki i zwijamy na kształt rogów i przyklejamy koło uszek.

9. Nie duży kawałek lukru barwimy na pomarańczowo i rozwałkujemy dość grubo na kształt łezki aby zrobić grzywkę. Nożem nacinamy wzdłuż kreski i przyklejamy do tortu pomiędzy rogami.

10. Część lukru barwimy na lekki różowy i rozwałkujemy trochu grubiej i wycinamy "mordkę". Następnie palcem albo czymś okrągłym robimy wgłębienia po bokach aby zrobić dziurki od nosa.

11. Z białego lukru wykrywamy długi grubszy paseczek, nacinamy nożem po środku na całej długości a następnie nacinamy w równych odstępach aby powstały ząbki. Przyklejamy do tortu za pomocą wody układając na kształt uśmiechu.

12. Nie dużą część lukru barwimy na żółto i za pomocą wykrawaczki wycinamy kwiatuszka. Z brązowego lukru wycinamy kółeczko za pomocą małego kieliszka na środek kwiatuszka, nożem zaznaczamy kratkę. Przyklejamy kwiatuszka do mordki za pomocą wody.

13. Pozostało jeszcze zrobienie ogona, z białego lukru robimy długi rulonik i lekko go spłaszczamy, z brązowego lukru robimy końcówkę ogona nożem nacinamy kreski wzdłuż i przyklejamy do tortu. I gotowe.

14. Tort oczywiście możemy umieścić na podkładce. Ja ułożyłam tort na podkładce obklejoną folią aluminiową. Ale można podkładkę obkleić zielonym lukrem plastycznym i nożem ponacinać na kształt trawy. Na pewno świetnie będzie to wyglądało. 

Dodaj komentarz