Fantastyczna domowa szarlotka. Normalnie rozpływa się w ustach ;0) Wygląda jak kupiona w cukierni. Mała rada, koniecznie muszą być jabłka kwaśne. Bo jak się doda słodkie jabłka to wyjdzie dosłownie miodzio. Wiem z własnego doświadczenia ;0)
Składniki:
CIASTO:
- 500 g mąki
- 120 g cukru
- 1 jajko
- 1 cukier wanilinowy (15 g)
- 1 proszek do pieczenia (15 g)
- 250 g masła lub margaryny
- 6 łyżek mleka 3,2%
- 3 łyżki oleju
JABŁKA:
- 2 kg kwaśnych jabłek (antonówka, szara reneta)
- cukier
- cynamon i kilka goździków do smaku
POZA TYM:
- 150 g rodzynek
- cukier puder lub (co bardziej polecam) polewa śmietanowa
POLEWA ŚMIETANKOWA:
- 2 jajka
- 50 g cukru
- 1/4 l kwaśnej śmietany
- cynamon
Wykonanie:
1. Najpierw duszenie jabłek. Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie plasterki i dusić.
2. Gdy się trochę podduszą i zaczną rozpadać, dodać cynamon do smaku i kilka goździków.
3. Gdy jabłka będą już prawie uduszone, dodać cukier - ok. 100 g, ale to zależy od tego, jak kwaśne są jabłka i czy ktoś lubi słodką czy lekko kwaskową szarlotkę.
4. Robimy kruche ciasto. Ze składników na ciasto zagnieść ciasto.
5. Prostokątną blaszkę cienko posmarować tłuszczem i wyłożyć ponad połowę ciasta. Ciasto można nakłuć widelcem i podpiec, ale nie jest to konieczne.
6. Na ciasto wyłożyć jabłka, posypać rodzynkami.
7. Resztę ciasta rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm i wycinać nożem paski też o szerokości ok. 0,5 cm. Z tych pasków ułożyć na cieście kratkę.
8. Piec 30 minut w 180-190 stopniach.
9. Składniki polewy połączyć i dobrze wymieszać. Po 30 minutach polać ciasto i piec kolejne 30-35 minut (zależnie od piekarnika - aż polewa się zapiecze, nie będzie rzadka).
10. Zamiast polewy ciasto, po 1 godzinie pieczenia, można po prostu polukrować lub posypać cukrem pudrem, ale polewa jest pyszna, więc szczerze ją polecam:)) Ważne jest tylko, by się dobrze zapiekła, SMACZNEGO!!
Czytaj więcej...