Udostępnij przepis na Facebooku

 

 

Ciasteczka pełne wartościowych składników i błonnika. Polecam dla dzieci jako zdrowa przekąska. Dorosłym też bardzo smakują.

Składniki:


- 1 jajko,

- szczypta soli,

- 120g cukru,

- 100g masła,

- 100g mąki pszennej,

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

- cukier wanilinowy

- dwie łyżki kakao

- 240g musli albo: 

   - 65g płatków owsianych,

   - 50g łuskanego słoneczniku,

   - 50g rodzynek,

   - 30g płatków migdałowych,

   - 45g wiórków kokosowych.

 

Wykonanie:

1. Rodzynki pokroić drobno.

2. Słonecznik z płatkami owsianymi lekko uprażyć na suchej patelni, ostudzić.

3. Płatki migdałowe posiekać.

4. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać jajko i szczyptę soli, dalej ucierać.

5. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakaem i utrzeć.

6. Dodawać po trochu resztę składników (rodzynki, słonecznik, płatki owsiane i migdałowe, kokos) i dobrze wymieszać.

7. Formować rękami kulki wielkości orzecha włoskiego.

8. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w ok. pięciocentymetrowych odstępach, gdyż ciastka się "rozleją".

9. Piec w 180 stopniach ok. 20-25 minut. 

10. Można też na blaszkę z papierem do pieczenia wyłożyć na dno warstwę masy i dobrze wyrównać. 

11. Piec w 180 stopniach ok. 20 minut. Po upieczeniu kroić na kwadraty. 
 

Dodaj komentarz