Idealne ciasto na lato. Pyszniutkie, lekkie, z owocami i bez pieczenia. Zmodyfikowałam trochu przepis, a mianowicie herbatniki nasączyłam w mocnym naparze z kawy rozpuszczalnej. 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zalałam wrzącą wodą. Poczekałam aż wystygnie, następnie maczałam każde ciastko i postępowałam dalej jak w przepisie. Bałam się tego połączenia smakowego, ale moim skromnym zdaniem wyszło SUPER. To był świetny pomysł. Oczywiście jeśli ktoś lubi smak kawy w ciastku ;0)
Składniki:
- 40 dkg okrągłych biszkoptów, albo dwa opakowania ciastek holenderskich
- 5 galaretek truskawkowych
- 2 budynie śmietankowe
- 1 kg truskawek
- 1/2 szklanki cukru
- masło bądź margaryna
- 3 żółtka
1/2 l mleka
Wykonanie:
1. W litrze wody rozpuszczamy 3 galaretki.
2. Na blasze (35x40 cm) wyłożonej folią spożywczą układamy biszkopty.
3. Zalewamy tężejącą galaretką.
4. Budyń: 250 ml mleka zagotowujemy z cukrem. Wlewamy pozostałe mleko wymieszane z budyniami i żółtkami. Mieszamy i studzimy.
5. Krem: masło bądź margarynę ucieramy następnie po łyżce dodajemy budyń i ucieramy na puszysty krem.
6. Wykładamy kolejno: 1/2 kremu, pozostałe biszkopty i 1/2 kremu. Układamy połówki truskawek i zalewamy 2 galaretkami rozpuszczonymi w wodzie według przepisu na opakowaniu.
7. Odstawiamy do stężenia.
Rady:
1. W lecie do galaretki dodaję się o połowę mniej wody.
2. Aby szybciej zgęstniała galaretka, najpierw studzę ją wkładając naczynko do zimnej wody. Jak już będzie zimna przekładam do zamrażalnika. Tylko trzeba pilnować, aby nie stężało za bardzo. A jeśli stężeje to można lekko podgrzać na gazie.
3. Przepis jest na dużą foremkę. Ja robiłam w kwadratowej foremce i dałam na spód dwie galaretki rozpuszczone w pół litrze wody, a na górę tylko jedną galaretkę. Krem budyniowy nie zmieniałam.
ZARASZAMY !!!
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.