Udostępnij przepis na Facebooku

 

 

 

 

Ten kremik to poezja, pracochłonny ale warty pracy!!! 

 

Składniki:


- 20 dkg cukru
- 4 żółtka
- 1 kopiata łyżka mąki pszennej
- 1 szklanka mocnej, zaparzonej kawy 
- 30 dkg masła

 

Wykonanie:

 

1. Żółtka z cukrem wymieszać mikserem, dodać mąkę.

2. Do masy wlać zaparzoną kawę. Połączyć, postawić na palniku i mieszając ugotować krem. Wystudzić.

3. Masło utrzeć na "puch", dodawać stopniowo wystudzony krem kawowy, połączyć.

4. Na końcu obowiązkowo dodać mały kieliszek spirytusu.

5. Tak przygotowaną masę można wykorzystać w/g własnych potrzeb (do przekładania tortów, ciast, ciasteczek).
 

Dodaj komentarz