Udostępnij przepis na Facebooku

 

 

 

Szaszłyki z kurczaka marynowanego w jogurcie i curry, przeplatanego pieczarkami i ogórkiem.

 

Składniki:

- 1 pierś kurczaka 
- 1 średni ogórek 
- 5 większych pieczarek 
- 2 łyżki oliwy z oliwek 
- sól 

Marynata do kurczaka:


- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 
- 1 łyżeczka curry 
- 1 łyżeczka kurkumy 
- 1 łyżka oliwy 
- 2 ząbki czosnku 
- 1/4 łyżeczki chili

Dodatki: wyciśnięty sok z limonki do skropienia szaszłyków, sałatka z rukoli z SOSEM WINEGRET
 

Wykonanie:

 

1. Składniki marynaty połączyć.

2. Pierś kurczaka pokroić na kawałeczki, posypać solą, wymieszać z marynatą i włożyć na noc do lodówki lub na minimum 6 godzin.

3. Ogórka i pieczarki pokroić i obtoczyć w oliwie, nadziewać na szaszłyki na przemian z kurczakiem.

4. Piec w piekarniku w 180℃ przez około 30 minut, raz odwracając.

5. Można też piec na grillu.

6. Podawać na sałatce z rukoli z sosem winegret.

7. Szaszłyki skrapiać sokiem z limonki.


 

Dodaj komentarz