Szaszłyki z kurczaka marynowanego w jogurcie i curry, przeplatanego pieczarkami i ogórkiem.
Składniki:
- 1 pierś kurczaka
- 1 średni ogórek
- 5 większych pieczarek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
Marynata do kurczaka:
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżka oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 łyżeczki chili
Dodatki: wyciśnięty sok z limonki do skropienia szaszłyków, sałatka z rukoli z SOSEM WINEGRET
Wykonanie:
1. Składniki marynaty połączyć.
2. Pierś kurczaka pokroić na kawałeczki, posypać solą, wymieszać z marynatą i włożyć na noc do lodówki lub na minimum 6 godzin.
3. Ogórka i pieczarki pokroić i obtoczyć w oliwie, nadziewać na szaszłyki na przemian z kurczakiem.
4. Piec w piekarniku w 180℃ przez około 30 minut, raz odwracając.
5. Można też piec na grillu.
6. Podawać na sałatce z rukoli z sosem winegret.
7. Szaszłyki skrapiać sokiem z limonki.
Czytaj więcej...