Udostępnij przepis na Facebooku

 

 

 

Pyszniutki śledź w śmietanie, nie tylko na Środę Popielcową, ale i na co dzień. Bardzo szybko się go robi a smakuje rewelacyjnie.

 

Składniki:


- 60 dkg śledzia lub matiasa z beczki

- 3 - 4 średnie cebule
- 2 jabłka
- 400 g śmietany 12%, albo pół na pół śmietana z jogurtem
- 0,5 łyżeczki cukru
- szczypta pieprzu
- sok z cytryny
- chrzan oraz majonez do smaku

 

Wykonanie:

 

1. Rybę kroimy, płukamy i wkładamy do miski z woda na 30 min. do godziny żeby odsolić ją.

2. Cebulę kroimy w paseczki lub kosteczkę, do cebulki ścieramy jabłka na tarce (duże dziurki) skrapiamy sokiem z cytryny, pieprzymy i słodzimy.

3. Dodajmy śmietanę, mieszamy i dodajmy rybkę.

4. Danie gotowe, ja smakuje z chlebkiem lub ziemniaczkami.
  

Dodaj komentarz