Fantastyczne paszteciki z kapustą i pieczarkami, zarówno na zimno jak i na gorąco. Pyszności.
Składniki:
Składniki na ciasto:
- 1/2 kg maki pszennej
- 150 g masła
- 2 żółtka
- 3-4 łyżki kwaśnej śmietany
- sol do smaku
- jajko do posmarowania
Farsz:
- 700 g pieczarek
- kilka suszonych grzybów (nie koniecznie)
- 1/2 kg kapusty kiszonej
- 2 cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 2-3 łyżki bułki tartej
- pieprz ,sol, można dodać natkę i koperek
(Na podany farsz 2x podwójna porcja ciasta)
Wykonanie:
Ciasto:
1. Mąkę wymieszać z sola, nożem posiekać z masłem.
2. Dodać resztę składników, zagnieść ciasto-powinno być gładkie. Ciasto wałkujemy , podsypując mąka.
3. Rozwałkowane ciasto (grubości około 0.5 cm) kroimy na "prostokąty" po ukosie (szerokości około 12 cm)
4. Nakładamy farsz łyżką i zwijamy w rulon, sklejamy brzegi ,następnie kroimy nasza "roladę"na 2 - 3 cm paszteciki.
5. Paszteciki układamy na blaszce wyłożonej folia aluminiowa (smarujemy folie olejem) i smarujemy każdy pasztecik rozbełtanym jajkiem.
6. Pieczemy na zloty kolor w temperaturze około 180 stopni
Farsz:
1. Grzyby (uprzednio namoczone) ugotować.
2. Pieczarki,cebule pokroić , podsmażyć na oliwie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i chwile jeszcze smażyć do odparowania.
3. Kapustę posolić ugotować do miękkości, odsączyć .
4. Po wystudzeniu wszystko zemleć. Farsz doprawić do smaku dodać jajko i bułkę tarta.
Czytaj więcej...