Udostępnij przepis na Facebooku

 

 

 

 

Fantastyczne paszteciki z kapustą i pieczarkami, zarówno na zimno jak i na gorąco. Pyszności.

 

Składniki:


Składniki na ciasto:

- 1/2 kg maki pszennej

- 150 g masła

- 2 żółtka
- 3-4 łyżki kwaśnej śmietany
- sol do smaku
- jajko do posmarowania

Farsz:

- 700 g pieczarek

- kilka suszonych grzybów (nie koniecznie)

- 1/2 kg kapusty kiszonej

- 2 cebule

- 2-3 ząbki czosnku

- 1 jajko

- 2-3 łyżki bułki tartej

- pieprz ,sol, można dodać natkę i koperek
 

(Na podany farsz  2x podwójna porcja ciasta)

 

Wykonanie:

 

Ciasto:

1. Mąkę wymieszać z sola, nożem posiekać z masłem.

2. Dodać resztę składników, zagnieść ciasto-powinno być gładkie. Ciasto wałkujemy , podsypując mąka.

3. Rozwałkowane ciasto (grubości około 0.5 cm) kroimy na "prostokąty" po ukosie (szerokości około 12 cm) 

4. Nakładamy farsz łyżką i zwijamy w rulon, sklejamy brzegi ,następnie kroimy nasza "roladę"na 2 - 3 cm paszteciki. 

5. Paszteciki układamy na blaszce wyłożonej folia aluminiowa (smarujemy folie olejem) i smarujemy każdy pasztecik rozbełtanym jajkiem.  

6. Pieczemy na zloty kolor w temperaturze około 180 stopni

Farsz:

1. Grzyby (uprzednio namoczone) ugotować.

2. Pieczarki,cebule pokroić , podsmażyć na oliwie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i chwile jeszcze smażyć do odparowania.

3. Kapustę posolić ugotować do miękkości, odsączyć .

4. Po wystudzeniu wszystko zemleć. Farsz doprawić do smaku dodać jajko i bułkę tarta.


  

Dodaj komentarz