Udostępnij przepis na Facebooku

 

 

 

 

Bardzo dobra przekąska nie tylko od Święta, ale też jako dodatek na imprezę.

 

Składniki:

- 20 plastrów szynki konserwowej
- 2 śmietankowe serki topione
- 1 łyżka chrzanu
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka śmietany
- 1 kostka drobiowa
- 5 łyżeczek żelatyny
- pieprz i sól
  - oliwki,ogórek i czerwona papryka do dekoracji, albo pomidor, jajko i natka pietruszki

 

Wykonanie:

 

1. Rozgnieść widelcem serek topiony, dodać majonez, chrzan i śmietanę, dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.

2. Na środku każdego plastra szynki umieścić porcję farszu i zwinąć rulonik.

3. Ruloniki ułożyć na półmisku, ozdobić plasterkami oliwek i ogórków oraz kawałkami czerwonej papryki, albo pomidorkiem, jajeczkiem i natką pietruszki.

4. Kostkę drobiową rozpuścić w 500 ml. wrzątku, a gdy wywar lekko przestygnie, połączyć go z żelatyną.

5. Tężejącą galaretą zalać ruloniki z szynki i wstawić na minimum 2 godz.do lodówki.


 

Dodaj komentarz