Udostępnij przepis na Facebooku

 

Fantastyczny smak, połączenie smakowe mięsa drobiowego i oscypka. Jak nie mamy dostępu do oscypka można użyć dobrego wędzonego sera. Polecam!!!!
 

 

Składniki:

 

- 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka

- ok. 15 dag oscypka pokrojony na kawałki grubości kciuka

- 3 łyżki bułki tartej
- ząbek czosnku
 

- natka pietruszki

- 2 łyżki oliwy

- olej do smażenia

- sól, pieprz

- 4 plasterki szynki bądź wędlinki


 

Wykonanie:


 

1. Obydwa filety przekrawamy wzdłuż na dwa płaty, lekko solimy i pieprzymy z obydwu stron.

2. Na każdym płacie kładziemy plasterek szynki bądź wędlinki.

3. Oscypka kroimy na kawałki grubości kciuka.

4. Kawałki oscypka układamy na jednym z końców i zwijamy mocno w roladkę.

5. Obtaczamy w mące i smażymy w rozgrzanym oleju na małym ogniu do lekkiego zrumienienia (ok. 6 minut z każdej strony)

6. Mieszamy 2 łyżki oscypka z bułką tartą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, 2 łyżkami oliwy i natką.

7. Następnie podsmażone piersi układamy blisko siebie w naczyniu do zapiekania i posypujemy mieszaniną bułki tartej i sera, przygniatając posypkę.

8. Piersi wstawiamy do nagrzanego piekarnika ok. 180 stopni (a jeszcze lepiej do piekarnika z funkcją grilla od góry) i zapiekamy je, aby posypka stała się chrupka ( ok. 15-20 min). Jeśli używamy funkcji grill, to włączamy ją 5 min. przed końcem pieczenia mięsa.

9. Podajemy gorące roladki z ziemniakami bądź brązowym ryżem i surówką. Ja podałam z brązowym ryżem i roladkami z szpinakowych naleśników z serem.

Komentarze   
0 #1 Guest 2010-04-15 09:22
zgłodniałem
Cytować
Dodaj komentarz