Fantastyczny smak, połączenie smakowe mięsa drobiowego i oscypka. Jak nie mamy dostępu do oscypka można użyć dobrego wędzonego sera. Polecam!!!!
Składniki:
- 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
- ok. 15 dag oscypka pokrojony na kawałki grubości kciuka
- 3 łyżki bułki tartej
- ząbek czosnku
- natka pietruszki
- 2 łyżki oliwy
- olej do smażenia
- sól, pieprz
- 4 plasterki szynki bądź wędlinki
Wykonanie:
1. Obydwa filety przekrawamy wzdłuż na dwa płaty, lekko solimy i pieprzymy z obydwu stron.
2. Na każdym płacie kładziemy plasterek szynki bądź wędlinki.
3. Oscypka kroimy na kawałki grubości kciuka.
4. Kawałki oscypka układamy na jednym z końców i zwijamy mocno w roladkę.
5. Obtaczamy w mące i smażymy w rozgrzanym oleju na małym ogniu do lekkiego zrumienienia (ok. 6 minut z każdej strony)
6. Mieszamy 2 łyżki oscypka z bułką tartą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, 2 łyżkami oliwy i natką.
7. Następnie podsmażone piersi układamy blisko siebie w naczyniu do zapiekania i posypujemy mieszaniną bułki tartej i sera, przygniatając posypkę.
8. Piersi wstawiamy do nagrzanego piekarnika ok. 180 stopni (a jeszcze lepiej do piekarnika z funkcją grilla od góry) i zapiekamy je, aby posypka stała się chrupka ( ok. 15-20 min). Jeśli używamy funkcji grill, to włączamy ją 5 min. przed końcem pieczenia mięsa.
9. Podajemy gorące roladki z ziemniakami bądź brązowym ryżem i surówką. Ja podałam z brązowym ryżem i roladkami z szpinakowych naleśników z serem.
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.