Udostępnij przepis na Facebooku


 

Mumia z kurczaka fantastyczna i efektowna propozycja podania kurczaka do obiadu. Ale nie tylko, gdyż wyśmienicie smakuje na zimno jako taka duża bułka z kurczakiem, pieczarkami i serem. Wyśmienite!!!!

 

Składniki:

 

- 1 podwójna pierś z kurczaka
- ciastko francuskie (4 płaty o wymiarach ok. 15x25 cm) kupne bądź domowej roboty
- 4 dużych plastrów żółtego sera
- ok 6 sztuk pieczarek
- cebula
- 1 jajko
- przyprawa gyros
- sól, pieprz

Wykonanie:

1. Obydwie połówki piersi kroimy wzdłuż aby powstały 4 płaty. Solimy, pieprzymy

i posypujemy sporo przyprawą do gyrosa.
2. Obsmażamy na gorącym oleju z obu stron, odkładamy do przestudzenia.
3. Ciasto francuskie przycinamy do odpowiednich rozmiarów ok. 15x25 cm.

4. Kładziemy na posypaną mąką blaszkę na 10 minut wkładamy do lodówki, żeby się nam

nie rozpłynęło w trakcie przygotowań.
5. Cebulkę obieramy i kroimy w kostkę, pieczarki obieramy i kroimy podsmażamy z cebulką.
6. Po tym czasie wyjmujemy i nacinamy w następujący sposób: z każdej strony,

wzdłuż dłuższego boku robimy nacięcia ok. 8 cm, w odstępach co 1,5-2 cm;

po środku ciasta mają zostać jakieś 4-5 cm niepocięte.


7. Na tak przygotowanym cieście kładziemy pierś,

podsmażone z cebulą pieczarki i plasterek sera żółtego.
8. Zabieramy się do zaplatania paseczków ciasta (na zmianę prawy, lewy, prawy, lewy...).

9. Pomiędzy paseczkami powinny zostać maleńkie przerwy,

aby kurczak mógł odparować podczas pieczenia.
 

10. Gotowe paczuszki wkładamy na 15 minut do lodówki do lodówki.

11. Potem smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem

i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.

12. Pieczemy 25-30 minut. Paczuszki powinny zrobić się złociste i kruchutkie :)

13. Podajemy z ziemniaczkami i surówką z kapusty

pekińskiej bądź ogóreczkami konserwowymi.


Ciasto francuskie domowe

 

Składniki:

- 2 szklanki mąki pszennej;
- 1/2 szklanki zimnego piwa;
- 1 paczka zimnej margaryny;
- garść mąki do podsypania.

Wykonanie:
 

Mąkę przesiać na stolnicę, drobno posiekać z zimną margaryną, dodać piwo i zagnieść. 
Ciasto zawinąć w folię i schować na ok. 30 minut do lodówki.
 

Dodaj komentarz