Udostępnij przepis na Facebooku

 

 

 

Pyszniutka kremówka. Te ciastko zawsze smakuje każdemu.

 

Składniki:


Ciasto:

- 2 szklanki mąki
- kostka margaryny
- 1/2 szklanki gęstej wiejskiej śmietany (ewentualnie kremówki 36% - od śmietany zależy kruchość ciasta, ważne aby nie była zbyt wodnista)

 Masa:

- 3/4 l mleka 3,2%
- 1/4 kostki masła - 5 dag
- 1 szklanka cukru
- duży cukier waniliowy
- 1 budyń waniliowy
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 całe jaja
 

 

Wykonanie:

 

1. Składniki na ciasto wysiekać na stolnicy, zagnieść,schłodzić.

2. Podzielić na 2 części i rozwałkować na blaszki 25x40, ponakłuwać widelcem i upiec w temperaturze 200 stopni piekarnika elektrycznego przez ok.20 min,

3. UWAŻAĆ przy wykładaniu z blachy- ciasto bardzo kruche.

4. 1/2 l mleka zagotować z masłem i cukrem oraz cukrem waniliowym.

5. W 1 szklance mleka rozmiksować pozostałe składniki czyli jajka, budyń oraz obie mąki, wlać to na wrzące mleko i ugotować jak budyń (do pojawienia się bąbli i zgęstnienia).

6. Gorący krem wyłożyć na jeden placek, na to ostrożnie zsunąć drugie ciasto.Przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
 

 

DRUGI PRZEPIS:

 

Składniki: 


Kremówka - składniki
Ciasto maślane:
- 30 dag masła 
- 10 dag mąki 

Ciasto kluskowe:
- 20 dag mąki 
- 1/2 jajka 
- 1/2 łyżki octu (6-proc.) 
- woda 

Krem waniliowy:
- 1/2 litra mleka 
- 4 żółtka 
- 1 jajko 
- 8-10 dag cukru 
- rdzeń (ziarenka) z 1 laski wanilii 
- 3 dag mąki ziemniaczanej 

  oraz:

- 3 dag cukru pudru z wanilią
 

 

Wykonanie:

 

Kremówka - sposób przygotowania
1. Przygotuj ciasto maślane: przesiej mąkę na stolnicę, dodaj masło i posiekaj wszystko na jednolitą masę.

2. Przygotuj ciasto kluskowe: zagnieć ciasto z podanych składników, dodając tyle wody, aby miało konsystencję ciasta pierogowego.

3. Wyrób starannie, aby nie było grudek i rozwałkuj na kształt koła. Środek ciasta powinien być nieco grubszy.

4. Z ciasta maślanego uformuj prostokąt, ułóż go pośrodku rozwałkowanego ciasta kluskowego. Złóż boki ciasta kluskowego ponad ciastem maślanym, formując kopertę.

5. Delikatnie rozwałkuj, pamiętając, aby przesuwać wałek tylko w jednym kierunku (moja babcia mówiła, że to bardzo ważne!).

6. Rozwałkowane ciasto złóż na 3 części, zawiń w czystą ściereczkę i włóż do lodówki.

7. Po 15-20 minutach rozwałkuj ciasto jeszcze raz, ponownie złóż na trzy części, zawiń w ściereczkę i włóż do lodówki.

8. Te czynności powtórz jeszcze dwa razy, wkładając za każdym razem ciasto na 15-20 minut do lodówki.

9. Za ostatnim razem rozwałkuj ciasto na grubość 1 cm, ułóż je na dużej blasze i wstaw do mocno nagrzanego piekarnika.

10. Piecz 15 minut w temp. 250°C, a następnie wyjmij i ostudź.

11. W tym czasie przygotuj krem: utrzyj na puszystą masę żółtka z jajkiem, rdzeniem wanilii oraz cukrem.

12. Zagotuj w garnku szklankę mleka, a pozostałe zimne mleko wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Wlej do wrzącego mleka i zagotuj, ciągle mieszając.

13. Powoli dodawaj utarte żółtka, cały czas mieszając i podgrzewając masę na malutkim ogniu. Gdy masa zrobi się gęsta, przełóż garnek do większego naczynia z zimną wodą i ostudź, nie przerywając mieszania.

14. Ciasto przekrój na dwa placki, odetnij nierówne brzegi ostrym nożem.

15. Jeden placek posmaruj kremem waniliowym, a drugi pokrój na prostokąty tak duże, jakie chcesz mieć ciastka.

16. Ułóż je na masie waniliowej (dzięki temu łatwo pokroisz potem kremówkę na porcje).

17. Ciasto włóż do lodówki na kilkanaście minut (wcześniej szczelnie je przykryj, aby nie wchłonęło lodówkowych zapachów), a przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
  

Komentarze   
0 #1 Guest 2010-03-01 06:59
Rewelacyjna kremówka, niebo w gębie :-)
Cytować
Dodaj komentarz