Fantastyczne pierniczki nie tylko od święta. Przepyszne!!!!
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 3/4 szklanki cukru
- łyżka masła
- 2 łyżki miodu
- łyżeczka sody oczyszczonej
- przyprawa do piernika - Gellwe zawartość netto 40g - pół opakowania
Wykonanie:
1. Do przesianej mąki wlać rozpuszczony wcześniej gorący miód i łyżeczką wyrobić ciasto.
2. Dodać cukier, sodę, przyprawę, a gdy masa lekko przestygnie - masło i jajko.
3. Następnie dokładnie wyrobić ciasto ręką aż będzie gładkie.
4. Gotowe rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na grubość ok 0,5 cm. Szklanką lub foremką wyrobić z ciasta pierniczki.
5. Piec w temperaturze 170 stopni, aż uzyskają złocisty kolor ( ok 10 min przy rozgrzanym piecu).
6. Gdy wystygną udekorować wedle gustu.
Czytaj więcej...