Udostępnij przepis na Facebooku

 

 

Fantastyczne pierniczki nie tylko od święta. Przepyszne!!!!

 

Składniki:

 

- 2 szklanki mąki

- 1 jajko

- 3/4 szklanki cukru

- łyżka masła

- 2 łyżki miodu

- łyżeczka sody oczyszczonej

- przyprawa do piernika - Gellwe zawartość netto 40g - pół opakowania
 

Wykonanie:

 

1. Do przesianej mąki wlać rozpuszczony wcześniej gorący miód i łyżeczką wyrobić ciasto.

2. Dodać cukier, sodę, przyprawę, a gdy masa lekko przestygnie - masło i jajko. 

3. Następnie dokładnie wyrobić ciasto ręką aż będzie gładkie.

4. Gotowe rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na grubość ok 0,5 cm. Szklanką lub foremką wyrobić z ciasta pierniczki.

5. Piec w temperaturze 170 stopni, aż uzyskają złocisty kolor ( ok 10 min przy rozgrzanym piecu).

6. Gdy wystygną udekorować wedle gustu.
  

Dodaj komentarz