Pyszny makowiec nie tylko od Święta.
Składniki:
Ciasto:
- 1/2 kg mąki
- 1 kostka margaryny
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka śmietany
- 3 jaja ( 2 żółtka i jedno całe )
Mak:
- 1/2 kg maku
- bakalie
- 1 żółtko
- 1 łyżka masła
- zapach migdałowy
- można dodać 3 łyżki powideł śliwkowych.
Syrop:
- 1/2 kg cukru
- 1/2 szklanki wody
Wykonanie:
1. 1/2 kg maku gotować 2 godziny w wodzie.
2. Odsączyć i zmielić 2 razy.
3. Z 1/2 szklanki wody i 1/2 kg cukru ugotować syrop. Wymieszać z makiem i gotować 15 minut na maleńkim gazie, ciągle mieszając.
4. Mak wymieszać z bakaliami, dodać zapach, łyżkę masła i 1 żółtko.
5. Na końcu dodać ubitą pianę z 2 białek. Wszystko wymieszać
Ciasto:
1. Składniki posiekać. Szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części. Odstawić do lodówki i MOCNO schłodzić !!!
2. Wyjąć 1 część ciasta i podsypując mąka, rozwałkować. Posmarować ciasto białkiem i wyłożyć połowę masy makowej.
3. Zwinąć w rulon, końcówki ciasta podwinąć pod spód. Ciasno zawinąć w pergamin.
4. To samo zrobić z drugą częścią ciasta.
5. Blachę posypać mąką ułożyć 2 rulony makowca. Piec w temp. 180 stopni.
Porada:
Ciasto musi być mocno schłodzone, ponieważ bardzo zimne lepiej się wałkuje i zawija.
Czytaj więcej...