Udostępnij przepis na Facebooku

 

 

Pyszny makowiec nie tylko od Święta.

 

Składniki:

 

Ciasto:

- 1/2 kg mąki
- 1 kostka margaryny
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
- 1 łyżka śmietany
- 3 jaja ( 2 żółtka i jedno całe )

Mak:

 

- 1/2 kg maku
- bakalie 
- 1 żółtko
- 1 łyżka masła 
- zapach migdałowy
- można dodać 3 łyżki powideł śliwkowych. 

Syrop:


- 1/2 kg cukru 
- 1/2 szklanki wody
 

Wykonanie:

 

1. 1/2 kg maku gotować 2 godziny w wodzie.

2. Odsączyć i zmielić 2 razy.

3. Z 1/2 szklanki wody i 1/2 kg cukru ugotować syrop. Wymieszać z makiem i gotować 15 minut na maleńkim gazie, ciągle mieszając.

4. Mak wymieszać z bakaliami, dodać zapach, łyżkę masła i 1 żółtko.

5. Na końcu dodać ubitą pianę z 2 białek. Wszystko wymieszać

Ciasto:
 

1. Składniki posiekać. Szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części. Odstawić do lodówki i MOCNO schłodzić !!!

2. Wyjąć 1 część ciasta i podsypując mąka, rozwałkować. Posmarować ciasto białkiem i wyłożyć połowę masy makowej.

3. Zwinąć w rulon, końcówki ciasta podwinąć pod spód. Ciasno zawinąć w pergamin.

4. To samo zrobić z drugą częścią ciasta.

5. Blachę posypać mąką ułożyć 2 rulony makowca. Piec w temp. 180 stopni.

Porada:
Ciasto musi być mocno schłodzone, ponieważ bardzo zimne lepiej się wałkuje i zawija.
 

Dodaj komentarz