Udostępnij przepis na Facebooku

 

 

 

"FUGA" placek nad plackami!
Przepyszny placek, który można robić na każde święta. Na Boże Narodzenie udaje kruchy placek z powidłami, a na Wielkanoc wygląda jak mazurek.

 

Składniki:

 

- 6 jaj,

- 4 szklanki mąki,

- 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,

- 10 dag cukru pudru (ok.1/2 szklanki),

- 1,5 margaryny, albo masła, albo pół na pół,

- powidła śliwkowe - 1 słoiczek,

- kakao,

- orzechy włoskie (ok.20 dag)

 

Wykonanie:

 

1. Mąkę, cukier, żółtka (nie całe jaja), margarynę, proszek zagniatamy i dzielimy na 3 części.

2. Jedna część większa, a dwie mniejsze. Tą największą część wałkujemy i dajemy na blachę.

3. Ja piekę to ciasto na dużej blaszce, którą mam na wyposażeniu kuchenki. Ciasto rozwałkowuję bezpośrednio na tej blaszce małym wałeczkiem.

4. Do drugiego ciasta dodajemy kakao (1 łyżkę) i wyrabiamy, a potem razem z trzecim (białym) kawałkiem wkładamy do lodówki ( a nawet do zamrażalnika) na jakieś 1/2 godziny.

5. Placek rozwałkowany na blaszce smarujemy powidłami, na to ucieramy na tarce ciasto ciemne (które już jest mocno schłodzone).

5. Ubijamy pianę z białek z 18 dkg cukru pudru (3/4 szklanki). Sztywną pianę rozkładamy na to utarte ciemne ciasto.

6. Na pianę kładziemy posiekane grubo orzechy i na wierzch ucieramy ciasto białe (schłodzone).

7. Wkładamy do gorącego piekarnika (ok.180 st.) i pieczemy ok.45 minut.

8. Po upieczeniu i wystygnięciu polewamy polewą kakaową taką jak do kaimaka. Posypujemy wiórkami kokosowymi.

Uwagi: 

1. Ciasto na blaszce jest bardzo cieniutko rozwałkowane. Im cieńsze tym lepsze.

2. Powidła muszą też być bardzo dobre, bo to cały smak placka.

3. Bardzo łatwe do wykonania i zawsze wychodzi dobre. Można upiec wcześniej, bo kruche ciasto jest jeszcze lepsze, jak upiecze się dzień wcześniej. 
  

Dodaj komentarz