Pyszne rolady z galaretką i kremem malinowym i cytrynowym.
Składniki:
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier wanilinowy
- 1 łyżka oleju
Wykonanie:
1. Włączyć piekarnik, ok.180 st.
2. Jajka z cukrem i cukrem wanilinowym ubić mikserem do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
3. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia wsypać przez sitko i delikatnie wymieszać, wylać na blaszkę (wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia!)
4. Piec 5-10 min., wyłożyć gorąca na ściereczkę, zdjąć delikatnie papier i razem zwinąć w roladę.
5. Pozostawić do ostygnięcia.
6. Ubić 250 ml śmietany 30% (pod koniec dodać 1-2 łyżki cukru pudru), wyłożyć na rozwinięta roladę, na to np. jagody.
7. Zwinąć i zawinąć w folie aluminiowa, schłodzić w lodowce.
8. Można udekorować czekoladą, bądź cukrem pudrem.
Uwagi:
1. Pilnować pieczenia, bo przesuszona nadaje się do schrupania, pasują do niej wszystkie owoce: truskawki, jagody, banany.
2. Można też dodać do ubitej śmietanki tężejąca galaretkę. Ja zrobiłam jedną roladę z galaretką truskawkową a drugą z cytrynową.
Czytaj więcej...