Udostępnij przepis na Facebooku

 

Pyszne rolady z galaretką i kremem malinowym i cytrynowym.

 

Składniki:

 

- 3 jajka

- 3 łyżki mąki

- 3 łyżki cukru

- łyżeczka proszku do pieczenia

- cukier wanilinowy

- 1 łyżka oleju

 

Wykonanie:

 

1. Włączyć piekarnik, ok.180 st.

2. Jajka z cukrem i cukrem wanilinowym ubić mikserem do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.

3. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia wsypać przez sitko i delikatnie wymieszać, wylać na blaszkę (wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia!) 

4. Piec 5-10 min., wyłożyć gorąca na ściereczkę, zdjąć delikatnie papier i razem zwinąć w roladę.

5. Pozostawić do ostygnięcia.

6. Ubić 250 ml śmietany 30% (pod koniec dodać 1-2 łyżki cukru pudru), wyłożyć na rozwinięta roladę, na to np. jagody.

7. Zwinąć i zawinąć w folie aluminiowa, schłodzić w lodowce.

8. Można udekorować czekoladą, bądź cukrem pudrem.

 

Uwagi:

1. Pilnować pieczenia, bo przesuszona nadaje się do schrupania, pasują do niej wszystkie owoce: truskawki, jagody, banany.

2. Można też dodać do ubitej śmietanki tężejąca galaretkę. Ja zrobiłam jedną roladę z galaretką truskawkową a drugą z cytrynową.
  

Dodaj komentarz