Udostępnij przepis na Facebooku

 

 

 

Bułki z przedziałkiem jak z piekarni. Pyszniutkie na śniadanko.

 

Składniki:

 

(12-14 szt.)
- 12g świeżych drożdży
- 2 płaskie łyżeczki cukru
- ok. 200-240 ml ciepłego mleka
- 500g mąki pszennej + mąka do podsypywania
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 jajko
- 20g miękkiego masła
Do pieczenia: blacha żona papierem do pieczenia, grubo oprószonym mąką
 

Wykonanie:

 

1. Drożdże zasypać cukrem, dodać 50 ml mleka i 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić na chwilę.

2. W misce wymieszać mąkę z solą, dodać jajko i masło, wlać drożdże. Powoli wlewając resztę mleka miksować, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste (możemy nie wykorzystać całego mleka).

3. Przykryć miskę folią i odstawić na 1 godzinę.

4. Z wyrośniętego ciasta uformować 12-14 kulek, każda po ok. 60g. Obtoczyć w mące i ułożyć na przygotowanej blasze złączeniami do dołu.

5. Odstawić na ok. 40 minut do wyrośnięcia.

6. Tępą stroną noża oprószoną mąką zrobić przedziałki prawie do samego dołu bułeczek.

7. Piec w temperaturze 200 stopni ok. 15 minut, aż do zrumienienia.

8. Studzić na kratce.
  

Dodaj komentarz