Witam. Dziś prezentuję sprawdzony przepis na pyszny chrust drożdżowy.
Ten chrust jest nietypowy; nie jest chrupiący, kruchy, wręcz przeciwnie: jest pulchny,mięciutki i bardzo smaczny. Z tej porcji wychodzi dość dużo chrustu. Na drugi dzień bardzo smakuje z mlekiem.
Składniki:
- 1 kg mąki
- 4 jaja ( 2 całe,2 żółtka)
- 10 dkg drożdży (2 łyżki cukru do drożdży)
- 1/2 szklanki cukru
- 1 1/2 szklanki mleka
- 15 dkg margaryny (roztopionej,lekko ciepłej) lub masła
- szczypta soli
- mały kieliszek spirytusu
Wykonanie:
1. Drożdże posypać 2 łyżkami cukru, jak się rozpuszczą, wlać ciepłe ( nie gorące!) mleko.
2. Żółtka i jaja zmiksować z cukrem.
3. Do dużej miski wsypać przesianą mąkę, zrobić dołek, dodać jaja utarte z cukrem, drożdże z mlekiem.Wymieszać dokładnie, pod koniec dodać ciepłą roztopioną margarynę i spirytus.
4. Dokładnie wyrobić (chwileczkę). Brać po kawałku na stolnicę, rozwałkować na grubość ok.0,5 cm i wykrawać radełkiem chrust.
5. Smażyć w głębokim tłuszczu z dodatkiem spirytusu. Po odsączeniu na papierowej serwetce chrust oprószyć cukrem pudrem.
Ten chrust jest nietypowy; nie jest chrupiący,kruchy,wręcz przeciwnie:
jest pulchny,mięciutki i bardzo smaczny. Z tej porcji wychodzi dość dużo chrustu. Na drugi dzień bardzo smakuje z mlekiem.
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.