Bardzo lubię smak kawy i kakao w ciastku. Chciałam zrobić coś nowego i połączyłam trzy przepisy w jeden, dodałam do smaku trochu spirytusu i tak powstało ciastko kawowe. Będzie często gościć na moim stole.
Ciasto
Składniki na kwadratową foremkę:
- 3 jajka
- 3/4 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 1-2 łyżki ciemnego kakao
1. Jajka wybijamy miksujemy z cukrem na puszystą masę.
2. Do przesianej mąki dodajemy kakao.
3. Delikatnie mieszamy wszystko razem.
4. Dzielimy ciasto na dwie części.
5. Każdą część pieczemy osobno w foremce wyłożonej pergaminem w nagrzanym piekarniku do 190 stopni przez 10 minut.
6. Po wyjęciu z piekarnika blaciki studzimy.
Masa
Składniki:
- 4 łyżki kaszy manny
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanka cukru pudru
- 1/2 kostki masła
- spirytus (ja dałam 2 małe nakrętki)
- 1 łyżka kakao
Wykonanie:
1. Kaszę mannę wymieszać z małą ilością mleka, resztę zagotować.
2. Dodać kaszę do gotującego się mleka i mieszać aż zgęstniej.
3. Odłożyć do wystudzenia.
4. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę.
5. Do masła z cukrem dodajemy po łyżce zimnej kaszy i dobrze miksujemy.
6. Na koniec dodajemy kakao i spirytus.
7. Spirytusu nie dodajemy za dużo bo masa może nam się zważyć. Jeśli się tak stanie dodajemy do masy masło i dobrze miksujemy.
Polewa
Składniki:
- 1/3 kostka masła ok. 70 gram
- 1 łyżka jogurtu albo śmietany
- 2 łyżki kakao
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka żelatyny
Wykonanie:
1. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Zostawiamy aż napęcznieje. Następnie rozluźniamy wkładając naczynko do gorącej wody.
2. Pozostałe składniki dajemy do rondelka i gotujemy do połączenia składników. Aż masa będzie bąbelkować.
3. Dodajemy rozluźnioną żelatynę i dokładnie mieszamy.
4 Odstawiamy do wystudzenia.
dodatkowo:
- paczkę okrągłych biszkoptów
- dżem ja użyłam domowy porzeczkowy
- pół szklanki mocnego naparu z kawy rozpuszczalnej
Wykonanie ciasta:
1. Ciemny blat nasączamy naparem z kawy. Smarujemy dżemem porzeczkowym, nie za cienko aby było czuć smak, ale też nie za grubo aby nam się nie rozjeżdżało ciasto.
2. Biszkopty maczamy w kawie i układamy na dżemie.
3. Smarujemy kremem. Wyrównujemy powierzchnie.
4. Przykrywamy drugim ciemnym blatem nasączonym naparem z kawy. Lekko dociskamy.
5. Polewamy chłodną polewą wygładzając powierzchnie.
6. Wstawiamy do lodówki aby stężało.
7. Najlepiej zrobić ciasto dzień wcześniej, aby dobrze stężało. Kroimy w kwadraty
8. I gotowe. Smacznego!!!!!
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.