Udostępnij przepis na Facebooku

 

 

Bardzo lubię smak kawy i kakao w ciastku. Chciałam zrobić coś nowego i połączyłam trzy przepisy w jeden, dodałam do smaku trochu spirytusu i tak powstało ciastko kawowe. Będzie często gościć na moim stole. 


 

Ciasto

Składniki na kwadratową foremkę:

- 3 jajka

- 3/4 szklanki mąki

- 3/4 szklanki cukru

- 1-2 łyżki ciemnego kakao

 

1. Jajka wybijamy miksujemy z cukrem na puszystą masę.

2. Do przesianej mąki dodajemy kakao.

3. Delikatnie mieszamy wszystko razem.

4. Dzielimy ciasto na dwie części.

5. Każdą część pieczemy osobno w foremce wyłożonej pergaminem w nagrzanym piekarniku do 190 stopni przez 10 minut. 

6. Po wyjęciu z piekarnika blaciki studzimy.

 

Masa

Składniki:

- 4 łyżki kaszy manny

- 1 szklanka mleka

- 1/2 szklanka cukru pudru

- 1/2 kostki masła

- spirytus (ja dałam 2 małe nakrętki)

- 1 łyżka kakao

 

Wykonanie:

 

1. Kaszę mannę wymieszać z małą ilością mleka, resztę zagotować.

2. Dodać kaszę do gotującego się mleka i mieszać aż zgęstniej.

3. Odłożyć do wystudzenia.

4. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. 

5. Do masła z cukrem dodajemy po łyżce zimnej kaszy i dobrze miksujemy. 

6. Na koniec dodajemy kakao i spirytus.

7. Spirytusu nie dodajemy za dużo bo masa może nam się zważyć. Jeśli się tak stanie dodajemy do masy masło i dobrze miksujemy. 

 

Polewa

Składniki:

- 1/3 kostka masła ok. 70 gram

- 1 łyżka jogurtu albo śmietany

- 2 łyżki kakao

- 4 łyżki cukru

- 1 łyżeczka żelatyny

 

Wykonanie:

 

1. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Zostawiamy aż napęcznieje. Następnie rozluźniamy wkładając naczynko do gorącej wody.

2. Pozostałe składniki dajemy do rondelka i gotujemy do połączenia składników. Aż masa będzie bąbelkować.

3. Dodajemy rozluźnioną żelatynę i dokładnie mieszamy.

4 Odstawiamy do wystudzenia.

 

dodatkowo: 

- paczkę okrągłych biszkoptów

- dżem ja użyłam domowy porzeczkowy

- pół szklanki mocnego naparu z kawy rozpuszczalnej

 

Wykonanie ciasta:

 

1. Ciemny blat nasączamy naparem z kawy. Smarujemy dżemem porzeczkowym, nie za cienko aby było czuć smak, ale też nie za grubo aby nam się nie rozjeżdżało ciasto.

2. Biszkopty maczamy w kawie i układamy na dżemie.

3. Smarujemy kremem. Wyrównujemy powierzchnie.

4. Przykrywamy drugim ciemnym blatem nasączonym naparem z kawy. Lekko dociskamy.

5. Polewamy chłodną polewą wygładzając powierzchnie.

6. Wstawiamy do lodówki aby stężało.

7. Najlepiej zrobić ciasto dzień wcześniej, aby dobrze stężało. Kroimy w kwadraty

8. I gotowe. Smacznego!!!!!
 


 

 

Komentarze   
0 #1 Guest 2010-09-04 10:25
Pychotencja, palce lizac. Ja dodałam do kawy 20 g spirytusu. Ciekawe co powiedzą goście.
Cytować
Dodaj komentarz