Udostępnij przepis na Facebooku

 

 

Kolejny lodowiec, którego musiałam spróbować. Ciekawe lekkie ciasto.

 

Składniki:


- opakowanie biszkoptów

- 1/4 szklanki cukru

- 1 szklanka mleka

- 5 żółtek

- 1/2 łyżki budyniu wanilinowego

- galaretka owocowa

- 250g masła

- 2 łyżki kakao

- cukier waniliowy

- bakalie, owoce - do dekoracji

- czekolada

 

Wykonanie:

 

1. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy budyń i 3-4 łyżki zimnego mleka, resztę mleka zagotować z cukrem wanilinowym. 

2. Wlewamy masę z żółtek ciągle mieszając. Całość zagotować na małym ogniu do zagęstnienia budyniu a następnie ostudzić. 

3. Ucieramy masło dodając porcjami wystudzony budyń do otrzymania puszystej masy. 

4. Powstałą masę dzielimy na dwie części do jednej dodajemy kakao. 

5. Dno średniej tortownicy wykładamy biszkoptami, smarujemy ciemną masą, posypać pokruszona czekolada i bakaliami.

6. Układamy druga warstwę biszkoptów smarujemy jasna masą, dekorujemy owocami zalewamy tężejąca galaretką i wstawiamy do lodówki  do zastygnięcia.

Dodaj komentarz