Udostępnij przepis na Facebooku

Fantastyczne ciasteczka z kleiku ryżowego. Najpierw wypróbowała je moja koleżanka, której bardzo dziękuję, bardzo je wychwalała. Więc postanowiłam spróbować i muszę przyznać że są świetne, bardzo proste, szybkie i przede wszystkim pyszne. Nie tylko dzieciaczkom smakowały, dorośli też się nimi zajadali.

 

Składniki:

 

- 1 paczka kleiku ryżowego (190 g); bezsmakowego
- 3 jajka
- 1 kostka miękkiego masła (250 g)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklanki cukru
- cukier wanilinowy (16 g) (niekoniecznie)
- 4 czubate łyżki wiórek kokosowych i sezamu

Ponadto:

- dżem do wypełnienia ciastek
 

 

Wykonanie:

 

1. Wszystkie składniki połączyć razem, wyrobić.

2. Formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odległościach (trochę urosną).

3. W każdej kulce zrobić wgłębienie okrągłym końcem drewnianej łyżki.

4. Piec w temperaturze 180ºC przez 20 - 25 minut. 

 

src=

Dodaj komentarz