Udostępnij przepis na Facebooku

Fantastyczny piernik z dodatkiem kawy. Niebo w gębie ;0) Od dziś mój ulubiony piernik świąteczny ;0)

 

 

Składniki:

- 3 szklanki mąki

- 3 jajka

- 2 szklanki cukru

- 3 łyżki kakao

- 1 łyżeczka sody

- 2 łyżeczki cynamonu

- 1 szklanka kawy sypanej

- 1 łyżeczka przyprawy do piernika

- 6 łyżeczek dżemu (ja użyłam domowej nutelli ze śliwek)

- 0,5 szklanki mleka

- 0,5 szklanki oleju

 

Wykonanie:

1. Wszystkie składniki sypkie mieszamy.

2. Dodajemy resztę składników i mieszamy mikserem na wolnych obrotach.

3. Wylewamy do podłużnej formy np keksówki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.

4. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez ok godzinę. Ja po godzinie sprawdziłam patyczkiem do szaszłyków i był jeszcze mokry w środku, więc dodałam jeszcze 10 minut. 

5. Po ostudzeniu polewamy polewą czekoladową.

6. Jeśli chcemy, możemy posypać wierzch ciasta rozdrobnionymi orzechami.

 

Polewa:

Składniki:

- 1/3 kostki masła (ok. 7 dag)
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżka kakao z czubkiem
- 1 łyżka śmietany
- łyżeczka żelatyny
 

Wykonanie:

1. Składniki polewy rozpuścić na małym ogniu i pogotować chwilę aż pokażą się bąbelki.

2. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody. Poczekać aż napęcznieje, a następnie rozpuścić kąpieli wodnej.

3. Dodać do gorącej polewy i dokładnie wymieszać.

4. Odłożyć do ostygnięcia a następnie polać ciasto.
 

 

Dodaj komentarz