Fantastyczny piernik z dodatkiem kawy. Niebo w gębie ;0) Od dziś mój ulubiony piernik świąteczny ;0)
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 3 jajka
- 2 szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 szklanka kawy sypanej
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 6 łyżeczek dżemu (ja użyłam domowej nutelli ze śliwek)
- 0,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki oleju
Wykonanie:
1. Wszystkie składniki sypkie mieszamy.
2. Dodajemy resztę składników i mieszamy mikserem na wolnych obrotach.
3. Wylewamy do podłużnej formy np keksówki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
4. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez ok godzinę. Ja po godzinie sprawdziłam patyczkiem do szaszłyków i był jeszcze mokry w środku, więc dodałam jeszcze 10 minut.
5. Po ostudzeniu polewamy polewą czekoladową.
6. Jeśli chcemy, możemy posypać wierzch ciasta rozdrobnionymi orzechami.
Polewa:
Składniki:
- 1/3 kostki masła (ok. 7 dag)
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżka kakao z czubkiem
- 1 łyżka śmietany
- łyżeczka żelatyny
Wykonanie:
1. Składniki polewy rozpuścić na małym ogniu i pogotować chwilę aż pokażą się bąbelki.
2. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody. Poczekać aż napęcznieje, a następnie rozpuścić kąpieli wodnej.
3. Dodać do gorącej polewy i dokładnie wymieszać.
4. Odłożyć do ostygnięcia a następnie polać ciasto.
Czytaj więcej...