Udostępnij przepis na Facebooku


 

Bardzo fajne ciasto, nie słodkie, łatwe w przygotowaniu i co najważniejsze pyszne ;0)

 

Składniki:

Ciasto:

- 2 jajka 
- 1 szklanka cukru 
- 5 dag margaryny 
- 2 łyżki miodu 
- 2 łyżki śmietany 
- 60 dag mąki 
- cukier wanilinowy 
- 1 łyżeczka sody

- kakao

Masa:

- 1 szklanka mleka 
- 4 łyżki kaszy manny 
- 1/2 szklanki cukru pudru 
- 1/2 margaryny 
- olejek waniliowy

 

ponadto: 

- marmolada 
- polewa czekoladowa można użyć >>tego przepisu<<
 

Wykonanie:

 

1. Margarynę rozpuścić w rondelku z miodem.

2. Mąkę wymieszać z sodą i cukrem wanilinowym. Następnie dodać cukier, jajka i stopioną margarynę z miodem. 

3. Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto.

4. Następnie podzielić na 3 równe części. Do dwóch części dodać kakao. Kolejno, każdą z nich rozwałkować.

5. Później wyłożyć w wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej pergaminem blaszce.

6. Piec każdy placek w temp. 180 st. przez około 15 minut (do 20). (Wszystkie 3 placki upiec osobno, po czym wyjąć z blaszki i odłożyć do ostygnięcia). 
 

Masa:

 

1. Mleko zagotować z kaszą manną, według sposobu na opakowaniu. Po czym odstawić do ostygnięcia.

2. Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać chłodną już kaszę i kilka kropli olejku. Całość dokładnie wymieszać.

3. Na końcu jeden z ciemnych placków smarujemy warstwą marmolady. Przykrywamy jasnym plackiem, który smarujemy na wierzchu masą, równomiernie ją rozprowadzając po całości.

4. Na końcu przykrywamy masę ostatnim ciemnym plackiem, lekko dociskając. Całość polewamy polewą czekoladową.

5. Przechowujemy w lodówce.
 

Dodaj komentarz