Udostępnij przepis na Facebooku

 

 

 

 

Ciekawe ciastka w kształcie pieczarek.

 

Składniki:

 

- 1 jajko
- 1/5 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 0.5 szklanki mąki pszennej
- 150 g margaryny (u mnie "Kasia")
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczanej
- 4 czubate łyżki cukru pudru
- kakao
 

dodatkowo:

 

- szklanka o pojemności 250 ml
- potrzebna będzie jeszcze pusta , sucha butelka np. po mineralnej
 

Wykonanie:

 

1. Piekarnik nastawić na 180 stopni.

2. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem dodajemy 1 jajko i znów kilka sekund ucierania.

3. Mąkę ziemniaczaną i pszenną mieszamy z sodą i wsypujemy do masy jajeczno-margarynowej. Utrzeć razem.

4. Ciasto podzielić na małe kulki, mniej więcej wielkości orzecha włoskiego i ułożyć na blaszce piekarnikowej, wyłożonej papierem.

5. Do małej miseczki wsypać kakao.

6. Końcówkę butelki maczać w kakao i delikatnie wcisnąć w kulkę z ciasta.

7. "Pieczarki" pieczemy ok. 15 minut.

8. Jeśli wyjdą za suche i będą się rozsypywać należy zmniejszyć ilość mąki ziemniaczanej a uzupełnić mąką zwykłą.
 

Komentarze   
0 #1 Guest 2010-04-27 11:41
REWELACYJNE!!!! Przed chwilą zrobiłam - chciało mi się "coś" słodkiego do kawy. Ciastka szybciutko się robi a wszystkie produkty zawsze są w domu.
Cytować
Dodaj komentarz