Udostępnij przepis na Facebooku

 

 

Bardzo ciekawy przepis na kurczaka z dodatkami w cieście francuskim lub phyllo. Wypróbowane i zjedzone ze smakiem ;0)

 

Składniki :


- 200 g ciasta francuskiego
- 5 arkuszy ciasta phyllo
-2 filety z kurczaka
- 3 łyżki oliwy
- 1 - 2 łyżki przyprawy gyros
- cebula
- kapusta pekińska (około 1-2 garści drobno pokrojonej)
- 2 – 3 ogórki konserwowe – pokrojone w kostkę
- kukurydza

Sos czosnkowy :
- jogurt
- majonez
- ząbki czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka


 

Wykonanie:

1. W pierwszej kolejności przygotować mięso – pokroić w kostkę i zamarynować w oliwie wymieszanej z przyprawą gyros. Odstawić na kilka godzin do lodówki (można również na całą noc).
2.  Wcześniej dobrze jest również przygotować sos czosnkowy. Jogurt lub śmietanę wymieszać z majonezem w proporcji 2:1 - czyli, jeśli damy dwie łyżki śmietany to jedna łyżkę majonezu itd. Dodać obrane ząbki czosnku przecisnąć przez wyciskarkę.

3. Ilość czosnku dowolna - zależy jak bardzo lubi się smaki czosnkowe. Całość przyprawić solą (odrobinę), pieprzem oraz słodką papryką.

4. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki i włożyć do lodówki na jakiś czas w celu przegryzienia się.
5. Kapustę pekińską drobno pokroić, a następnie wymieszać z kukurydzą, ogórkiem konserwowym pokrojonym w kostkę, łyżką keczupu i 2 – 3 łyżkami sosu czosnkowego.
6. Tak przygotowany farsz zawijać w trójkąty z ciasta phyllo oraz paczuszki z ciasta francuskiego.
 

Przygotowanie trójkątów z ciasta phyllo

1. Ciasto filo pociąć w paski. Nieużywane arkusze ciasta przykryć wilgotną ściereczką. Płat, z którego przygotowuje się trójkąt posmarować oliwą, a następnie złożyć na pół, tak aby powstał podwójny pasek.

2. Na koniec paska nałożyć farsz : mięso, kapusta pekińska z dodatkami i składać w trójkąt smarując oliwą przy każdym ruchu.
3. Przygotowane trójkąty ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niedużych odstępach i posmarować oliwą.
4. Piec w temperaturze w 200°C, przez około 30- 35 minut, aż trójkąty ładnie się zrumienią. Gdyby zbyt szybko się rumieniły, należy je przykryć folią aluminiową.

Przygotowanie paczuszek z ciasta francuskiego

1. Ciasto francuskie rozwałkować i pokroić w kwadraty. Na środek każdego kwadratu nakładać farsz: mięso oraz kapustę pekińską z dodatkami.

2. Następnie wszystkie rogi zetknąć razem u góry jednocześnie sklejając stykające się boki.
3. Paczuszki ułożyć w niewielkich odstępach na blasze i posmarować roztrzepanym jajkiem.
4. Piec w temperaturze w 200°C, przez około 30- 35 minut, aż paczuszki ładnie się zrumienią. Gdyby zbyt szybko się rumieniły, należy je przykryć folią aluminiową.
5. Zarówno trójkąty z ciasta phyllo, jak i paczuszki z francuskiego podawałam z prostą sałatką z kapusty pekińskiej wymieszanej z kukurydzą i doprawionej sosem chilli słodko – ostrym oraz z sosem czosnkowym lub tzatziki.
 

Dodaj komentarz