Udostępnij przepis na Facebooku

 

 

 

Pyszne trójkąty. Z takim nadzieniem trójkąty są bardzo syte i świetnie smakują podawane na ciepło z sosem tzatziki. 

 

Składniki:


- 300 g ciasto filo przepis na wykonanie cista znajduje się  >> tutaj << 
- 3 filiżanki drobno pokrojonych filetów z kurczaka z kurczaka gotowanego lub pieczonego
- 1 cebula
- 1 por
- 1 ząbek czosnku

- 4 łyżki masła
- 4 łyżki mąki
- 1 filiżanka mleka

- 1 filiżanka startego parmezanu
- 2 jajka
- 2 łyżki świeżego oregano lub 1 łyżeczka suchego
- 1 - 2 łyżki bułki tartej

- sól, pieprz gałka muszkatołowa - do smaku
- rozpuszczone masło lub oliwa z oliwek - do smarowania ciasta
 

Wykonanie:


 

1. Cebulę i pora drobno pokroić i wraz z wyciśniętym czosnkiem podsmażyć na maśle, aż warzywa zmiękną.

2. Następnie dodać mąkę i mieszając powoli wlewać mleko. Przyprawić gałką muszkatołową i pieprzem. Gotować krótko, tylko do momentu aż sos zgęstniej - cały czas mieszać, żeby nie zrobiły się grudki.

3. Powstały sos przelać do miski, dodać kurczaka, parmezan, tartą bułkę, lekko ubite jajka i oregano - całość dokładnie wymieszać. W razie konieczności doprawić solą i pieprzem do smaku.

4. Ciasto filo pociąć w paski. Nieużywane arkusze ciasta przykryć wilgotną ściereczką.

5. Płat, z którego przygotowuje się trójkąt posmarować oliwą, a następnie złożyć na pół, tak aby powstał podwójny pasek.

6. Na koniec paska nałożyć farsz i składać w trójkąt smarując oliwą przy każdym ruchu.

7. Przygotowane trójkąty ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niedużych odstępach.

8.Piec w temperaturze w 200°C, przez około 30- 35 minut, aż trójkąty ładnie się zrumienią. 

Składniki na sos tzatziki:


- ogórek szklarniowy 
- 3 ząbki czosnku - wycisnąć
- sól (vegeta)
- jogurt typu greckiego (gęsty) 
 

1. Ogórek zetrzeć na dużych oczkach, posolić i odstawić, a następnie odcisnąć wodę.

2. Wszystkie składniki wymieszać i schłodzić.
   

Dodaj komentarz