Udostępnij przepis na Facebooku

 

 

 

Chałka i bułeczki, które bardzo szybko znikają.

 

Składniki:


- 500g mąki pszennej + dodatkowo 3 łyżeczki
- 2 torebki suszonych drożdży lub 40g tradycyjnych drożdży w kostce
- pół kubka mleka
- 2 jajka (dzielimy je tak: 2x białko + żółtko , żółtko)
- 5 łyżek cukru
- 1/4 kostki masła
- woda (4-5 łyżek)

SKŁADNIKI TE WYSTARCZĄ NA 2 DUŻE CHAŁKI LUB JEDNĄ CHAŁKĘ I OKOŁO 10 BUŁECZEK...NO ALBO JAK KTO WOLI NA 20 BUŁECZEK (GDY NIE BĘDZIEMY ROBIĆ CHAŁKI)


 Wykonanie:

 

1. drożdże rozcieramy z 2 łyżkami cukru. Zalewamy ciepłym mlekiem i mieszamy z 3 łyżeczkami mąki -->odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (rozczyn rośnie bardzo szybko)
2. do miski wsypujemy mąkę, wlewamy rozczyn,wymieszane z resztą cukru jajo (2x białko + żółtko), rozpuszczone ciepłe masło oraz wodę (opcjonalnie można dolewać stopniowo w miarę wyrabiania ciasta)
3. zagniatamy ciasto (powinno mieć konsystencję zwartą aczkolwiek miękką , no i oczywiście jednolitą. Zagniatamy do chwili gdy pojawią się pęcherzyki powietrza.
4. odstawiamy ciasto na 20 min do wyrośnięcia (musi widocznie zwiększyć swoją objętość)
5. ponownie zagnieść ciasto i podzielić je na pół.
6. z jednej części uformować bułeczki (około 10 sztuk)
7. pozostałą połowę podzielić na 3 części. Uformować z mich wałeczki i zapleść warkocz.
8. tak przygotowane ciasto ułożyć na posmarowanej tłuszczem blaszce pamiętając o zachowaniu odstępów (ciasto będzie rosło) i piec około 30 min w temp. 200 stopni.
9. sprawdzać wykałaczka czy ciasto jest już gotowe
10 pod koniec pieczenia aby ciasto się ładnie zarumieniło smarujemy je żółtkiem i jeszcze chwile podpiekamy.
11. po wyjęciu z piekarnika posypujemy cukrem pudrem, sezamem, makiem lub jak kto woli. Ja niczym nie posypywałam.
 

Dodaj komentarz