WZ-ka pyszna jak z cukierni. Sprawdzona przez siostrę, a przeze mnie już wkrótce.
Składniki:
- 25 dkg cukru pudru
- 25 dkg tłuszczu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 20 dkg mąki
- 5 dkg
kakao
- 6 jaj
- aromat rumowy
- cukier waniliowy
- 1 litr śmietany 30%
- 2 łyżeczki żelatyny
- śmietan-fix
- 3 łyżki cukru pudru do smaku
- polewa czekoladowa
WYKONANIE:
1. Cukier
puder, tłuszcz, proszek do pieczenia, cukier waniliowy miksujemy długo.
2. dodajemy żółtka i dalej
miksujemy.
3. dodajemy mąkę zmieszana z kakao i mieszamy ręką -NIE MIKSEREM. Potem
dodajemy ubite białka i aromat. Następnie dzielimy to na dwa i osobno do piekarnika.
4. żelatynę namoczyć w 3 łyżkach przygotowanej, zimnej wody i odstawić na 5 minut. Po tym czasie rozpuścić ją na małym ogniu i odstawić.
5. Śmietanę ubić na sztywno, dodać śmietana-fix zmieszany z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Dodać żelatynę (już zimną). Lekko wszystko połączyć.
5. Śmietanę ubić na sztywno, dodać śmietana-fix zmieszany z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Dodać żelatynę (już zimną). Lekko wszystko połączyć.
6. Następnie przekładamy placki kremem a u góry polewamy polewą i robimy rozetka.
Czytaj więcej...