Udostępnij przepis na Facebooku

 


 

Ciekawy jabłecznik bez pieczenia.
 

 

Składniki:


 

Masa jabłkowa: 
- 1 1/2 kg jabłek 
- 5 łyżek cukru pudru 
- 4 łyżki żelatyny 
- 1 galaretka agrestowa 
- 1/2 kostki margaryny Palma 
- 1 jajko 
 

Ponadto: 
- okrągłe biszkopty (ok. 20 dag) 
- 1 galaretka pomarańczowa
 

Wykonanie:

1. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do garnka i przesmażyć.

2. Do gorących jabłek wsypać cukier puder, żelatynę i galaretkę agrestową (w proszku).

3. Całość dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia.

4. Do zimnej masy jabłkowej dodać miękką margarynę i jajko. Razem zmiksować. 
5. Dno dużej tortownicy (o średnicy 26-28 cm) wyłożyć biszkoptami. Następnie wyłożyć masę jabłkową.

6. Wierzch jabłecznika zalać tężejącą galaretką pomarańczową, rozpuszczoną wcześniej w dwóch szklankach gorącej wody. 
7. Jabłecznik schłodzić w lodówce. Najlepiej włożyć go do lodówki na 24 godziny, aby biszkopty zmiękły. 

8. Można też u góry zamiast galaretki posypać tartą czekoladą.

Dodaj komentarz