Ciekawy jabłecznik bez pieczenia.
Składniki:
Masa jabłkowa:
- 1 1/2 kg jabłek
- 5 łyżek cukru pudru
- 4 łyżki żelatyny
- 1 galaretka agrestowa
- 1/2 kostki margaryny Palma
- 1 jajko
Ponadto:
- okrągłe biszkopty (ok. 20 dag)
- 1 galaretka pomarańczowa
Wykonanie:
1. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do garnka i przesmażyć.
2. Do gorących jabłek wsypać cukier puder, żelatynę i galaretkę agrestową (w proszku).
3. Całość dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia.
4. Do zimnej masy jabłkowej dodać miękką margarynę i jajko. Razem zmiksować.
5. Dno dużej tortownicy (o średnicy 26-28 cm) wyłożyć biszkoptami. Następnie wyłożyć masę jabłkową.
6. Wierzch jabłecznika zalać tężejącą galaretką pomarańczową, rozpuszczoną wcześniej w dwóch szklankach gorącej wody.
7. Jabłecznik schłodzić w lodówce. Najlepiej włożyć go do lodówki na 24 godziny, aby biszkopty zmiękły.
8. Można też u góry zamiast galaretki posypać tartą czekoladą.
Czytaj więcej...