Bardzo fajne ciasto z kremem orzechowym.
Składniki:
CIASTO
- 3 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- margaryna
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
KREM
- 1 szklanki orzechów przekręconych przez maszynkę do mięsa
- 1 szklanki śmietany 18%
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
Wykonanie:
1. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i podzielić na 3 części.
2. Blaszkę o wymiarach 25/35 wyścielić papierem i upiec placki po kolei.
3. Piec w temperaturze 180 stopni na złoto.
4. Składniki kremu wymieszać ze sobą łyżką i przełożyć placki. Na wierzch zrobić polewę bądź wyłożyć orzechy.
5. Po przełożeniu nie chować ciasta do lodówki, bo placki nie nasiąkną kremem.
Czytaj więcej...