Udostępnij przepis na Facebooku

 

 

 

Zupa jest pożywna i bardzo smaczna.

 

Składniki:

 

- 1/2 kg mięsa mielonego

- 1 łyżka ugotowanego ryżu

- 2-3 ząbki czosnku

- 1 jajko

- tłuszcz

- 2 średnie cebule

- 2 czerwone papryki

- 20 dkg pieczarek

- 4-5 korniszonów

- 1/2 szklanki śmietany

- sól, pieprz

- ziele angielskie

- 1 łyżka mąki pszennej

- olej

- 2 l rosołu

- natka pietruszki

 

Wykonanie:

 

1. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plasterki i podsmażamy.

2. Mielone mięso mieszamy z jajkiem, ryżem, drobniutko pokrojonym czosnkiem i doprawiamy do smaku. Wyrabiamy na jednolitą masę.

3. Z masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i gotujemy w osobnej wodzie.

4. Cebule drobno kroimy, smażymy na tłuszczu na złoty kolor. Kroimy w paseczki korniszony, paprykę w kostkę.

5. Wlewamy rosół, dodajemy korniszony i gotujemy 4-10 minut. Dodajemy ugotowane kuleczki mięsne, pokrojoną paprykę, usmażone pieczarki i gotujemy kolejne 15-20 minut. Dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką. Zupę doprawiamy do smaku.

6. Można posypać posiekaną natką pietruszki.

 

 

Dodaj komentarz