Zupa jest pożywna i bardzo smaczna.
Składniki:
- 1/2 kg mięsa mielonego
- 1 łyżka ugotowanego ryżu
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 jajko
- tłuszcz
- 2 średnie cebule
- 2 czerwone papryki
- 20 dkg pieczarek
- 4-5 korniszonów
- 1/2 szklanki śmietany
- sól, pieprz
- ziele angielskie
- 1 łyżka mąki pszennej
- olej
- 2 l rosołu
- natka pietruszki
Wykonanie:
1. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plasterki i podsmażamy.
2. Mielone mięso mieszamy z jajkiem, ryżem, drobniutko pokrojonym czosnkiem i doprawiamy do smaku. Wyrabiamy na jednolitą masę.
3. Z masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i gotujemy w osobnej wodzie.
4. Cebule drobno kroimy, smażymy na tłuszczu na złoty kolor. Kroimy w paseczki korniszony, paprykę w kostkę.
5. Wlewamy rosół, dodajemy korniszony i gotujemy 4-10 minut. Dodajemy ugotowane kuleczki mięsne, pokrojoną paprykę, usmażone pieczarki i gotujemy kolejne 15-20 minut. Dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką. Zupę doprawiamy do smaku.
6. Można posypać posiekaną natką pietruszki.
Czytaj więcej...