Udostępnij przepis na Facebooku

 

 

 

Tą zupę robiłam już parę razy i za każdym razem smakowała wyśmienicie.

 

Składniki:


- 60 dag małych cukinii
- 1 l mleka
- 0,5 l bulionu z kury
- 3 łyżki masła
- 1 mała cebula
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- 1 łyżka drobno pokrojonej kolendry lub zielonej pietruszki
- sól

 

Wykonanie:

 

1. Cukinie umyć, pokroić na kawałki, włożyć do garnka i zalać małą ilością wrzącej wody.

2. Gotować pod przykryciem przez 5 minut. Następnie odcedzić i ostudzić.

3. Cukinie zmiksować z bulionem i mlekiem.

4. Cebulę obrać i zetrzeć na tarce o małych otworach.

5. W garnku rozgrzać masło, włożyć cebulę smażyć przez 2 minuty. Wlać zmiksowaną cukinię.

6. Doprawić solą, pieprzem, przykryć i gotować na małym ogniu przez 5 minut.

7. Zupę podawać w miseczkach posypaną świeżą, drobno pokrojoną kolendrą lub zieloną pietruszką.  



 

Dodaj komentarz