Tą zupę robiłam już parę razy i za każdym razem smakowała wyśmienicie.
Składniki:
- 60 dag małych cukinii
- 1 l mleka
- 0,5 l bulionu z kury
- 3 łyżki masła
- 1 mała cebula
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- 1 łyżka drobno pokrojonej kolendry lub zielonej pietruszki
- sól
Wykonanie:
1. Cukinie umyć, pokroić na kawałki, włożyć do garnka i zalać małą ilością wrzącej wody.
2. Gotować pod przykryciem przez 5 minut. Następnie odcedzić i ostudzić.
3. Cukinie zmiksować z bulionem i mlekiem.
4. Cebulę obrać i zetrzeć na tarce o małych otworach.
5. W garnku rozgrzać masło, włożyć cebulę smażyć przez 2 minuty. Wlać zmiksowaną cukinię.
6. Doprawić solą, pieprzem, przykryć i gotować na małym ogniu przez 5 minut.
7. Zupę podawać w miseczkach posypaną świeżą, drobno pokrojoną kolendrą lub zieloną pietruszką.
Czytaj więcej...